2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A KGB ügynöke gyilkolhatta meg Kennedyt

2006. november 21. 12:30

A KGB titkos ügynökeként gyilkolta meg 1963-ban John Fitzgerald Kennedy egykori amerikai elnököt Lee Harvey Oswald - állítja Ion Mihai Pacepa, a román Securitate volt főnöke.

A volt kémfőnökkel a Jurnalul National című bukaresti napilap közölt interjút hétfői számában abból az alkalomból, hogy az 1963-as tragikus esemény 45. évfordulójára a Nicolae Ceausescu rettegett titkosszolgálatának volt vezetője könyvvel készül előállni. Pacepa az interjúban felidézi, hogy a KGB-nek a Kennedy-gyilkosságban betöltött szerepéről először az orosz titkosszolgálat akkori vezetőjétől, Alekszandr Szaharovszkitól hallott. A tragédia után két nappal ugyanis az orosz kémfőnök Romániába utazott - állítja Pacepa -, hogy ottani titkosügynököket is bevonjanak a gyilkosság kapcsán a KGB-re összpontosult figyelem elterelése céljából kitalált műveletbe.Az Egyesült Államokba 1978-ban emigrált volt román kémfőnök 1992-től végez kutatásokat, könyvéhez azt követően kezdte el gyűjteni a dokumentumokat, hogy - mint fogalmazott - "a Kreml a Szovjetunió megszűnése után is homályban tartotta az ügy részleteit". Pacepa szerint az általa összegyűjtött majdnem nyolcszáz irat cáfolhatatlan tényeket tartalmaz, ezek pedig azt bizonyítják, hogy Oswald a KGB megbízásából gyilkolta meg az amerikai elnököt. Azt állítja, hogy Kennedy eltávolítását maga Hruscsov parancsolta Szaharovszkinak. Fejtegetése szerint az amerikai elnök azzal lobbantotta haragra az orosz vezetőt, hogy ez utóbbit rákényszerítette a berlini fal megépítésére, illetve a nukleáris rakéták Kubából való visszavonására.

A Ceausescu-diktatúra leleplezéséről szóló Vörös Horizontok szerzője - anélkül, hogy pontos időpontot közölt volna - elmondta: új könyve először Romániában kerül piacra. Az angol nyelvű kiadás várhatóan csak két év múlva, a tragédia 45 éves évfordulója alkalmából jelenik meg az Egyesült Államokban - írja a Jurnalul National.

Kennedy halála még ma is a spekulációk és összeesküvés-elméletek kedvelt témája. Nemrég beszámoltunk róla, hogy Wilfried Huissman, német baloldali filmes szerint Lee Harvey Oswald a kubai titkosszolgálat utasítására gyilkolta meg John Kennedy elnököt 1963. november 22-én Dallasban. Szenzációs, bár kissé hihetetlen következtetésre jutott egy fiatal belga kutatónő, eszerint a Bush-családnak, azaz a jelenlegi amerikai elnök hozzátartozóinak is közük lehetett a merénylethez.

Beszámoltunk arról is, hogy az amerikaiak több mint fele azt hiszi, hogy Kennedy elnök összeesküvés áldozata lett és ennek a hitüknek hangot is adnak. A tudósok eközben abban reménykednek, ha digitalizálás után komolyabb vizsgálatnak tudják alávetni a Kennedy-merénylet közben rögzített hanganyagot, újabb tények derülhetnek ki az elnök meggyilkolásáról - például az, hány lövést adtak le pontosan.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár