2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar állam segíti az erdélyi épített örökség felújítását

2006. november 13. 17:00

Megvették a fényirdát

A csíkdelnei Szent János Templom Felcsík egyik legrégebbi középkori temploma, a 14. század legelején minden valószínűség szerint már állt. Bár az épületet a hetvenes években helyreállították, a részben szakszerűtlen munka, az elmaradt karbantartás miatt a templom állapota nagyon leromlott, szerkezeti gondok is voltak a torony és a hajó csatlakozásánál.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, illetve a KÖH által 2001. és 2004. között, összesen 9,6 millió forinttal támogatott felújítás során a templom tetőszerkezetét megerősítették, a festett deszkamennyezetet, az oltárokat és a déli kapu fölötti falképet restaurálták, a belső burkolatot és a falfelületeket megújították. A templom helyreállítását az Illyés Közalapítvány, illetve több magyarországi civil szervezet is segítette. A még hiányzó javítási költségek előteremtése esetén van esély a felújítás befejezésére, erre várhatóan 2007-ben kerül sor.

Más jellegű, modernebb műemléknek számít a kézdivásárhelyi Bogdán-ház. A házelnök küldöttségében jelen lévő Ráday Mihály, a neves városvédő az erdélyi látogatás során felidézte a kilencvenes éveket, amikor Tusnádon rendszeresen tartottak műemlékvédelemmel foglalkozó konferenciákat. Az ott összejött magyarországi és romániai magyarok egy csoportja ilyenkor elment fényképezkedni Kézdivásárhelyre a Bogdán féle műterembe, az azt működtető, akkor már nyolcvanas éveiben járó Etelka nénihez. Ő egy Bogdán nevű fényképésznek az özvegye volt, férjének még az apja alapította a századfordulón ezt a műtermet. Ez tulajdonképpen "fényirda", olyan napfény-műterem, amely nem korszerű lámpák révén, hanem  felülről is, oldalról is üvegfalon keresztül kapja a fényt. Amikor Bogdán Etelka néni elhunyt, úgy tűnt, hogy a fényirdának is vége.

Ráday Mihály - mint elmondta - a nemzeti kulturális örökség részének tekintette azt a műtermet, ezért rábeszélte a magyar államkincstárt: vásárolja meg a tulajdonosok örököseitől a házat a benne lévő összes berendezéssel együtt, és bízza a helyi múzeum vezetőjére annak kezelését. Szili Katalin most hárommillió forintot hozott magával Kézdivásárhelyre, ezzel az összeggel befejezhető a ház tatarozása - mondta Ráday Mihály. Ezáltal Kézdivásárhely egy magyar turisztikai érdekességgel, a magyar fotótörténet egy jelentős helyszínével lesz gazdagabb.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár