2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar kincskeresők brazil vizekben

2006. november 8. 17:45

Az se semmi, hogy tengerpart nélküli országként kutatják magyarok a tengerek mélyén rejlő értékeket, de az már sokat mond, hogy a brazil partok mentén első külföldiként egy magyar csapat, az Octopus Egyesület kapott engedélyt történelmi hajók roncsainak kutatására és feltárására - számol be róla a Népszabadság.

A holland Voetboog nevű hajó fedélzetén közel ötvenezer csomag szerecsendióval, 16 ezer csomag teával, 5600 tekercs textillel és kínai selyemmel, több láda japán és kínai porcelánnal, 233 ezer holland aranydukáttal és a legénység nagy részével süllyedt el a brazil Pernambuco Szövetségi Állam partjainál 1700. május 29-én.

A már 12 éve víz alatti régészeti kutatásokat végző Octopus Egyesület idén augusztusban, jelenleg egyedüliként kapott engedélyt a Brazil Államszövetségtől történelmi hajók roncsainak kutatására és feltárására. A hatfős magyar csoport 2007 januárjában indul a helyszínre, ahol várhatóan három hónapon át vizsgálja a tenger fenekét.

A világ egyik legkorszerűbb szonárjával egy kilométeres szélességben tudják feltérképezni a víz alatti világot. Az biztos, hogy találnak valamit, hiszen mint azt tegnap Szalóky Attila, az egyesület elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, az adott térségben legalább 350 hajó süllyedt el. Búvár legyen az uszonyán, aki a szonárjelekből meg tudja állapítani, hogy a több száz éve a hullámsírban pihenő hajók közül melyik a Voetboog.

Az egyesület nem csak külföldön, itthon is aktív. Segítségükkel emeltek ki 500 kilós amerikai bombákat az egyik fővárosi híd lábánál, határoztak meg római kori településrészletet Balatonalmádiban. Szegednél háromszáz éve elsüllyedt, római kori kövekkel megrakott dereglyét kerestek. Nagymarosnál a Dunába esett kisrepülőgép kiemelését segítették. Az igazi attrakció azonban mégis a Voetboog.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár