2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Infravörös lámpával világították át a Prado kincseit

2006. szeptember 1. 12:30

A madridi Prado múzeumban kiállítás nyílt `Rejtett vonalak` címmel, a látogatók elé tárva 17 nagy festőnek a kész mű alatt rejtőző vázlatait, próbálkozásait.

A művészetek kedvelőit mindig érdekelte az alkotás folyamata, nemcsak a kész mű, hanem az is, hogyan alakul, amíg végleges formáját megkapja. A Röntgen-sugaras átvilágítás volt az első technika, amely bepillantást engedett a képek mélyebb rétegeibe. Ez azonban nem volt tökéletes, nem mutatott meg mindent, ezért a szakemberek további lehetőségek után kutattak.

A kiállítás egyik eleme, Jan Gossaert (Mabuse): Krisztus Szűz Máriával és Keresztelő Szent Jánossal

Egy új kiállítás azt mutatja meg, hogy az "infravörös reflektográfiával" mit lehet elérni. A milánói Optikai Meteorológia laboratóriuma által kifejlesztett technika lényege, hogy az infravörös lámpák izzó fényét rávetítik a képre és ez a fény kiemeli a fehér alapot, amelyre a festő fémheggyel, tintával vagy szénnel felvázolta első elképzeléseit a készítendő műről. Szabad szemmel ezek nem láthatók, mivel elfedi a később rávitt olajfesték, tempera. A technika ismert volt ugyan az 1960-as évek végétől, de nem volt még meg a lehetőség az általa nyert adatok digitális feldolgozásához, nem lehetett rekonstruálni mindazt, amit a kép egész felülete takart -  számolt be az El País című spanyol napilap.

Az előző kép Krisztusa az infralámpa alatt

A reflektográfia fontos adatokat és képeket szolgáltat arról is, hogy miként rajzoltak az egyes festők és ez különösen azoknál nagy jelentőségű, akik után nem maradt semmiféle rajz. A vázlatok ugyanakkor felfedik azt is, hogy a művész mennyire volt szakmailag felkészült, voltak-e kétségei saját tehetségét, a mű megvalósítását illetően, hogy az alkotandó műről határozott, vagy még bizonytalan elképzelései voltak-e.

A kiállításon többek között Hans Memling, Hyeronymus Bosch, Botticelli, Raffaello művei láthatók és képeik mellett ott vannak a reflektográfia által felfedett vázlatok is, megfelelő magyarázatokkal.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár