2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

50 éve növényeket és tengert találtak a Marson

2006. szeptember 25. 13:15

1956 szeptemberében egy fényképfelvétel jelent meg a Marsról és a világsajtó hírül adta, hogy a szovjet csillagászok szerint `a Marson magasabb rendű növényzet van`. Egy hét múlva egy ibizai spanyol csillagvizsgáló is bejelenti: `32 cm-es mély tenger van a Marson`.

`A Marson magasabbrendű növényzet van` - állapítják meg a csillagászok. Erről tudósított a Népszava is 1956. szeptember 12-én megjelent számában. `A szovjet csillagászok folytatják a Mars megfigyelését. A kazah Tudományos Akadémia asztrobotanikai intézetének kutatásai a legutóbbi éjszakákon szokatlan jelenséget észleltek a Marson. A bolygó korongján sárga köd tűnt fel, amely óriási területet foglalt el. A köd majdnem teljesen elfedte a Mars sarki hósapkáját és ennek környékét.`

Bejárta a világsajtót: az összeillesztett Mars-fénykép a Calgary Albertanban, 1956. szeptember 10.

A cikkben beszámolnak arról is, hogy "J. Glagoljevszkij érdekes jelenséget észlelt a bolygó olvadó déli-sarki hósapkája közelében. Itt most kezdődik a nyár. Különböző színű színszűrőkön keresztül vizsgálta a déli-sarki hósapkát körülvevő gyűrű elsötétedését és a Mars tengereinek elsötétedését. Objektív adatokat kapott e képződmények színéről, és azt találta, hogy a sarki gyűrű világosbarna színű, a tengerek pedig zöldesek. Ezek a színek hasonlítanak a föld kora tavaszi növényzetének színéhez, s ez a körülmény igazolni látszik, hogy a Marson magasabbrendű növényzet van."

Amivel a fotó készült

Ez azonban nem az első alkalom volt a Mars-kutatás történetében, hogy valaki növényeket talált a vörös bolygón. A 19. század második felében az egyre érzékenyebb távcsövekkel már egyre pontosabb felszíni megfigyeléseket lehetett végezni. Ekkor William Whewell tudományfilozófus, a Cambridge-i Trinity College tagja 1854-ben úgy gondolta, a Marson zöld tengerek hullámzanak, a talaj vörös, a bolygón pedig élet van. A nézeteit hat évvel később nyilvánosságra hozó Emmanuel Liais szerint azonban a hatalmas zöld foltok nem óceánok, hanem növénytakaró jelei.

A később a héliumot is felfedező Sir Joseph Norman Lockyer londoni csillagász viszont 1862-ben ismét Secchiéknek adott igazat, s Mars-térképén a zöld területeket óceánokként ábrázolta. Tíz évvel később azonban a francia Flammarion már a vörös színt is a vegetációnak tudta be, mikor így írt: "A Mars felületét kétségkívül beborító füvek és egyéb növények színének tulajdoníthatjuk ama sajátos árnyalatot, mely oly jellemző a bolygóra...".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár