Hitler elfeledett szövetségesei

Casablanca a románcok románca

2002. június 13. 18:54

Kertész Mihály örökbecsű háborús szerelmi történetét, a Casablancát jelölték meg rendezők, írók, színészek, újságírók minden idők legszebb amerikai filmes románcaként az amerikai filmintézet szavazásán.

Az éppen 60 évvel ezelőtt készült film, amelyet a különböző tévécsatornák a mai napig rendszeresen műsorukon tartanak, nemcsak a fordulatos történet, az antifasiszta tartalom miatt népszerű, hanem azért is, mert a legkisebb szereplő is telitalálat. A "korrupt, de nem gazember" Renault kapitányt játszó Claude Rains, a náci őrnagyot megszemélyesítő Conrad Veidt, Arthur Wilson, mint Sam, a fekete zongorista, (aki újrajátssza), vagy a Victor Lazlót alakító Paul Henried mellett mindenekelőtt Humphrey Bogart és Ingrid Bergman háború által szétszakított szerelmespárja felejthetetlen.

Aligha van olyan film, amelynek párbeszédeiből ennyi szállóige lett. "Játszd csak, ha ő kibírta, én is kibírom". "Egy nő megbántott, és te bosszút állsz a világon", "Fel a fejjel, kölyök"."Párizs örökre a miénk marad" - hogy csak azokat idézzük, amelyek "Bogey" és a szépséges svéd színésznő között hangzanak el. A film hatására jellemző, hogy néhány hónappal bemutatója után Franklin D.Roosevelt amerikai elnök a marokkói nagyvárost javasolta Winston Churchill brit kormányfőnek egy olyan csúcstalálkozóra, amely elindította a II. világháború utáni rendezést.

A Casablanca mögött az 1939-ben készült szuperfilm, az Elfújta a szél végzett: Rhett Butler és Scarlett O'Hara "se vele, se nélküle" kapcsolatát Clark Gable és Vivien Leigh jelenítette meg, a filmes legendák szerint a két világsztár szívből utálta egymást, és a forgatás végére sem szerettek egymásba.

A harmadik helyezett a West Side Story (1961) a 4. a Római vakáció, Gregory Peck-kel és Audrey Hepburnnel, az 5. az 1957-es Emlékezetes ügy, Cary Grant és Deborah Kerr duettjével. Feltűnő, hogy az elmúlt 40 év terméséből egyetlen film sem került be az első ötbe és a 10-be is csak két 1970-es film, az Ilyenek voltunk, Barbra Streisand és Robert Redford kettőse (6.) és a Love Story (9.) valamint az 1965-ös Doktor Zsivago (7.) törte meg a régi romantikusok uralmát.

A 8. helyezett James Stewart és Katherine Hepburn klasszikus kettőse, Frank Capra Csodálatos életében. Ők ketten szerepelnek a legtöbb filmben a százas listán. A 10. Charlie Chaplin 1931-ben készült Nagyvárosi fények című, még néma alkotása. A modern szerelmes történek közül a Micsoda nő (1990) Julia Robertsszel és Richard Gere-rel csak 21-ik lett. Minden idők legnagyobb kasszasikerét, az 1,8 milliárd dollár bevételt hozó Titanicot (1998) a szavazók csak a 37. helyre rangsorolták.

A 10 legszebb romantikus filmből hétben a szerelmesek nem maradnak együtt. Az amerikai filmintézet adatai szerint 187, különböző szintű összecsapás zajlik ezekben, a vitától a pofonig, ám összesen 260 jelenetben csókolóznak. mti


"Egy ember, aki karácsony napján született, nem lehet olyan rossz, mint amilyennek a vásznon látszik" - vélték a Warner reklámügynökei, akik Humphrey Bogart születési dátumát 1899. január 23-ról december 25-re változtatták. Ő maga azt terjesztette, hogy 1900-ban, századunk első karácsonyán született. (...) Napjaink centralizált, bürokratizált társadalmának önmagában és értékeiben bizonytalan, önállótlan, állandóan külső igazolást kereső, kívülről irányított embere csodálattal és nosztalgiával tekint vissza a belülről irányított korszak e független, önálló, nagyfokú stabilitást mutató, saját sorsát kontrollálni képes alakjára." Balogh Gyöngyi: Humphrey Bogart, Filmbarátok kiskönyvtára

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!