2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább folytatódik a polgárháborús tengeralattjáró rejtélye

2006. július 20. 11:00

A kutatók fontos részlettel gazdagították a híres konföderációs tengeralattjáró, a Hunley 140 évvel ezelőtti titokzatos elsüllyedésének rejtélyét.

Az Atlanti óceán fenekén, a Sullivans szigeteknél hat évvel ezelőtt megtalált hajó restaurálása közben bizonyítékot találtak arra, hogy a hajó elején található csapóajtót a tengeralattjáró elsüllyedésének éjszakáján belülről nyithatták ki.

A hajó kiemelése 2000-ben

A hajótörzsön két olyan nyílás volt, amely a legénység ki- és beszállására szolgált. Ezek közül az elsőt mostanáig vastag óceáni üledék fedte, ám a kutatók legnagyobb megdöbbenésére egy röntgenvizsgálat elvégzésével sikerült kimutatni, hogy a nyílás nagyjából 1 cm-re nyitva van. A korábbi vizsgálati jelentések ráadásul már azt is kimutatták, hogy az ajtó vízzáró mechanizmusának zárja a hajó padlózatán, a tengeralattjáró parancsnokának, George Dixon hadnagy lábánál volt.

A "hajtómű" és az ominózus nyílás

Mindez a szakértők szerint arra utal, hogy az ajtót megpróbálták belülről kinyitni
. Lehetségesnek tartják, hogy Dixon azért nyitotta ki az ajtót, hogy megnézze a 12 méter hosszú hajótörzs megsérült-e a Housatonic felrobbantásakor. Az is lehet, hogy az ajtót a hajóban lévő nyolcfős személyzet által már épp eléggé elhasznált levegő frissítése miatt nyitották ki. Egyesek szerint a csapóajtó kinyitásával a küldetés befejezését is jelezhették, persze az is előfordulhatott, hogy vészhelyzet adódott, és itt próbáltak meg kijutni. Ez utóbbi elmélet azonban a kutatók szerint a másik csapóajtó érintetlensége miatt elég valószínűtlennek tűnik. Végül továbbra is lehetséges, hogy a zár csak a süllyedés után, a tenger fenekére érkezéskor tört le.

Támadás a Housatonic ellen

Michael Scafuri régész szerint
a Hunley személyzete csak valóban kritikus okból nyithatta ki az ajtót, mert ez a cselekedet még egy szélcsendes napon, és alacsony hullámok esetén is a hajó végső pusztulását eredményezhette. A sikeres küldetés éjszakájának tragédiájára így továbbra sincs megnyugtató magyarázat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár