2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A keresztesek várát kutatják a magyar régészek

2006. május 26. 12:15

Az expedíció eddigi legfontosabb eredményei

2000-2002
Feldolgozták a keresztes erődök hálózatát a tengerparti régió déli részén. A leghíresebb keresztes várak őrizte Akkári dombvidék korábban nem tanulmányozott kisebb erődjei és gazdasági központjai környékén végzett dokumentációs munkák és régészeti terepbejárások során több eddig ismeretlen középkori lakótornyot, kisebb erődítést és számos római-bizánci lelőhelyet sikerült a régészeknek megtalálni és dokumentálni. Az újonnan felfedezett emlékek közül a Banyas közelében talált keresztes-kori malomépület technikatörténeti szempontból is különösen értékes.

2003

A régészek Tartus óvárosának középkori erődítésében folytattak ásatást. A korszak egyik leghíresebb templomos lovagrendi erődítésében vezetett első leletmentő feltárás során egy 28 m hosszú gótikus terem padlózata alatt sikerült olyan épületmaradványokat találni, melyek pusztulása összefügghet Szaladin szultán 1188-as ostromával, amelyet régészeti kontextusban eddig még nem sikerült megfognia a kutatásnak.



2003

Dokumentálták Krak des Chevaliers középkori graffitijeit. A II. András látogatását követően részben magyar pénzből fenntartott leghíresebb keresztes vár kápolnájának a falain sok a középkori keresztes helyőrség katonái által bekarcolt graffitit sikerült találni és felmérni, melyek feldolgozása hasznos adalékokkal szolgál a korabeli viseletről, fegyverzetről és gondolkodásmódról.



2003-2004

Megtalálták és dokumentálták az Orontész-völgy keresztes barlangvárait. A középkori arab és latin forrásokban egyaránt említett, de a kutatás számára eddig ismeretlen barlangvárakat az Orontész sziklaszurdokaiban folytatott régészeti terepbejárások során sikerült megtalálni. A máig jó állapotban levő erődök felmérése és a leletmentés egy része ipari alpinista módszerek segítségével történt. A nehezen megközelíthető völgyrendszer bejárása során több tucat római-bizánci kori sziklába vájt barlangtelepet, kolostort és kriptát találtak és mértek fel.

2005

Elkezdték kiépíteni a tengerparti Holt-városok és Tartus megye térinformatikai adatbázisát. A korábbi évek előkészítő munkálatait követően a tengerparti hegyvidék belső területein folytatott terepbejárások során megtalálták az egyértelmű bizonyítékait a Szíria más területeiről ismert késő antik Holt-városok helyi megfelelőinek. A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió így az elmúlt években talált több száz antik és középkori lelőhelyet a rájuk vonatkozó történeti régészeti és földrajzi adatokkal egy digitális térinformatikai adatbázisba rendezi, melynek felépítését 2005-ben kezdték meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár