2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Tutanhamon péniszét

2006. május 22. 14:15

Feltételezések szerint a nemes uralkodó nem kevésbé nemes testrészét ellopták és eladták, ám valójában mindvégig ott volt, ahol lennie kellett.

A királyi genitáliát először Harry Burton (1879-1940) fotózta le Howard Carter 1922-es ásatása során. 1968-ban az angol Ronald Harrison röntgenképeket készített a múmiáról, és ekkor meglepve azonosította, hogy a múmia pénisze nincs a gyolcsok közé tekerve. Ekkor a kutatók azt hitték, hogy azt időközben ellopták és eladták.

Az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője, a Múlt-koron már jól ismert Zahi Hawass nemrég elmondta a sajtónak, hogy a tavaly végzett CT-vizsgálat során vették észre, hogy minden a legnagyobb rendben van. Az eredetileg is külön becsomagolt királyi pénisz ugyanis valamikor a sírban végzett munkálatok során csúszhatott ki a gyolcsok közül, és eshetett a homokba.

Tutanhamon i.e. 1333-ban kilenc évesen került a trónra, és 19 éves korában bekövetkező haláláig uralkodott. 13 éves féltestvérét vette feleségül, aki a házasságban az Anheszenamon nevet vette fel, és két lányt szült férjének.

Eduard Egarter Vigl múmiaszakértő szerint a mumifikálás utáni állapot alapján arra lehet következtetni, hogy a fáraó átlagos méretű pénisszel rendelkezhetett, azonban nem lehet megállapítani, hogy körülmetélték-e. A korban már végeztek körülmetélést, amely a higiénián túl rituális célokat szolgált.

Egarter korábban Ötzi vizsgálatait vezette, és részt vett a tavalyi Tutanhamon-felülvizsgálatban is. A média nyomásának ellenállva elzárkózott attól, hogy összehasonlítsa a fáraó és a jégember péniszének méretét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár