2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Júdás nem volt áruló, csak ügynök

2006. április 10. 11:00

A National Geographic vasárnap 160 országban 27 nyelven kétórás tévéműsorban mutatta be Júdás evangéliumának történetét.

Az isteni akarat beteljesítésében segített

A National Geographic április 9-én, vasárnap 160 országban 27 nyelven kétórás tévéműsorban mutatta be, hogyan zajlott a papiruszlapokból és a bőrkötésből származó apró mintaadarabkák radiokarbon datálása, majd a tinta anyagának elemzése, s mire jutott a multispektrális képelemzés, valamint a paleográfiai szakvélemény.
Hogyan rekonstruálták a szöveget?
Tanuljon meg kopt nyelven Júdástól!
Az Újszövetség négy evangélistája (Máté, Márk, Lukács, János) Júdást, a tizenkét apostol egyikét árulónak tartja, mert 30 ezüstöt kapott a főpapoktól, hogy a Jézus elfogására küldött felfegyverzett csapat előtt egy csókkal elárulja mesterét. (Részletek a Magyar Katolikus Lexikonban)

Az egy éve fordítás alatt álló apokrif kézirat szerint viszont Júdás, a Jézushoz legközelebb álló tanítvány mestere kérésére hajtotta végre az árulást. A papírusz szerint Jézus így szólt Júdáshoz: "Te áldozod majd fel azt, aki engem felölt magára." Tehát voltaképpen Júdás segített Jézusnak az isten akarat beteljesítésében.

A Vatikán rehabilitálhatja

Öt év alatt mintegy ezer papirusztöredékből több mint 80 százalékban helyreállított 26 oldalas szöveg fordításán dolgozó Rodolphe Kasser genovai koptológus szerint Júdás figurája az eddigi bibliai tanokkal szemben korántsem volt negatív.

Az új Júdás evangélium története éppen az árulás eltérő megítéséséről szól. Jézus eszerint tudta, hogy emberi testétől való megszabadulásához valakinek el kell őt árulnia, és jobban szerette volna, ha az áruló barát, nem pedig ellenség. A Történettudomány Pápai Bizottságának elnöke, Walter Brandmüller szerint a Vatikán bizonyára rehabilitálni fogja Júdást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár