2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Szerelmi csalódás ihlette a titokzatos korall kastélyt

2006. április 7. 11:00

Mai napig tudományos vita tárgyát képezi az a floridai kastély, melyet építője harminc év alatt egyedül épített fel azt állítva, hogy megoldotta a piramisok titkát.

Ki ne ismerné a legendás rockénekes, Billy Idol Sweet sixteen című slágerét! S vajon hányan tudják a dal eredetének történetét? Azt, hogy kit takar az `édes 16 éves` lány, aki valóban létező személy volt.

Edward Leedskalnin lett emigráns hűtlen kedvese, a 16 éves Agnes Scuff az esküvőjük előtti napon elhagyta jegyesét. A Florida városban élő férfi ekkor elhatározta, soha el nem múló szerelmét egy különleges oltárral örökíti meg: korallkőből felépít egy kastélyt. 1921-ben látott munkához a lakóhelyétől 16 km-re lévő Homestead-ben, ahová három éven át naponta szállította a hatalmas kőtömböket. Néhányan tudományos lehetetlenségnek tartják a műveletet és transzcendens erőt látnak benne. Ezzel szemben a kastélyt bemutató honlap végtelenül hétköznapi magyarázatot ad a kérdésre: Edward egy régi teherautó alvázára rakta a terhet, melyet egy barátja traktorral vontatott a célállomásra.

A megalitok kastéllyá formálása szintén heves vitákat vált ki szakmai és laikus körökből egyaránt. Minden jel szerint ugyanis az építész - 1951-ben bekövetkezett haláláig, azaz harminc éven át - egyedül dolgozott nagy művén, mely a Taj Mahal után a világ második, szerelmi csalódás által inspirált emlékműve. Szaporítja a kérdések számát az a tény is, hogy modern gépek alkalmazása nélkül hogyan volt képes a szikladarabok helyszíni mozgatására. Hiszen az egyes falszakaszok magassága eléri a 2,5 métert, szélessége a 120 cm-t, vastagsága az 1 métert.

Állítása szerint, bár tanulatlan ember volt, kőműves családból származott, így nagyon is jól ismerte a tömeg és az emelőerő fizikai törvényeit. Egyszerű eszközei, az állványok, csigák és csörlők helyes használatát mindenesetre alátámasztja a végeredmény. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a korallkő porózus anyag, vagyis ránézésre jóval nehezebbnek tűnik feltételezett súlyánál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár