2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges temetkezések láthatók a koporsómúzeumban

2006. március 30. 12:30

Repülőgép- és halformájú afrikai koporsók és mindenféle halottaskocsik láthatók sok egyéb között a Houston közelében lévő amerikai Nemzeti Temetéstörténeti Múzeumban.

Korábban


Híres emberek ismeretlen sírjai

Lukácsi Attila második sorozata Budapest temető-története és elfeledett emlékei után történelmünk nagyjainak sokszor elhanyagolt sírjait mutatja be.


Az elfeledett Budapest

Összefoglalásunkban a Budapesti peremkerületek rejtőzködő értékei és a Budapesti temetőkkel foglalkozó sorozat cikkeit gyűjtöttük össze.

1992 óta az évi mintegy nyolcezer vendég a 6000 négyzetméteres területen tájékozódhat például az amerikai polgárháború idején alkalmazott balzsamozási eljárásokról és arról, hogyan készültek a koporsók 1900 körül, vagy tanulmányozhatja az utóbbi néhány évtized híres amerikai személyiségeinek temetéséről készült dokumentációkat.

Csak egy valamit ne keressen, aki ide látogat: rendet. Egy hatalmas csarnokban közvetlenül egymás mellett áll az az ezüst színű `Mercedes Hearse`, amelyen 1982-ben Grace Kelly tette meg utolsó útját, és egy 140 ezer dollár értékű halottaskocsi, amelynek a tetejét egy kínai templom makettje díszíti. A szomszédban egy apáca áll egy hatalmas hármas koporsó mellett: ebbe temettek egy korán meghalt kisgyereket, majd szüleit is, akik a megrázkódtatás miatt öngyilkosságot hajtottak végre. Odébb Hófehérke üvegkoporsója, s mellette több ódon ónkoporsó látható. A bemutatott díszes fehér hintó Walt Disney bármelyik mesebeli hercegnőjének megfelelt volna, de a valóságban gyerektemetéseknél használták.

Hófehérke üvegkoporsója a múzeumban

Az amerikaiak már a XX. század elején is újító szelleműek, ugyanakkor kényelemszeretők voltak: ezt bizonyítja az egyetlen, még meglévő halottasbusz: az 1916-ban még használt járműbe a húsz főnyi gyásznép, és a koporsóvivők mellett befért a koporsó is.

Külön részt szántak a múzeumban az amerikai elnökök temetésének. Itt himnikus zenei kíséret mellett látható többek között egy katonai csizma, amelyet gazdája a Ronald Reagan temetése alkalmából rendezett díszszemlén viselt, továbbá néhány zászlócska ugyanezen elnök halottaskocsijáról.

Újságcikkek garmadája dokumentálja az olyan kimagasló amerikaiak túlvilágra távozását, mint Elvis Presley, Judy Garland, Henry Ford, Frank Sinatra vagy John D. Rockefeller.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár