2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás mutatja be az Iparművészeti Múzeum történetét

2006. március 16. 13:00

Az Iparművészeti Múzeum 2006-ban lesz 135 éves. A most megnyílt kiállítás a gyűjtemény legjavát, mintegy 400 műalkotást vonultat fel.

Kevesen tudják, hogy a budapesti Iparművészeti Múzeumot Európában harmadikként, a londoni és a bécsi múzeum után, 1872-ben alapították. Magyarországon a Szépművészeti Múzeumhoz hasonlóan egyetemes kultúrértékek tárháza és saját gyűjtőkörében a legrangosabb kollekcióval rendelkezik.

A Gyűjtők és kincsek című kiállítás szokatlan megközelítést választott: nem a stílustörténet, nem is a technika bemutatására helyezte a hangsúlyt, hanem a múzeum történetére, a műkincsállomány gyarapodására. Mindez nyitánya, kiindulópontja annak a tudományos kutatásnak, amely a múzeum történetét dolgozza fel, egy majdani tanulmánykötettel lezárva.

A kiállítás a kezdetektől (1872-től) indítva időrendben mutatja be a múzeum gyarapításának kiemelkedő csomópontjait, a jeles múzeumigazgatók tevékenységét éppúgy, mint a kiváló magángyűjteményeket, aukciókat, donátorokat. Általános, átfogó kép rajzolódik ki a koncepciózus gyűjtéstől kezdve az egyes korszakokat meghatározó általános tendenciákig, ugyanakkor mindez azzal a tanulsággal jár, hogy maga a kiállítás szembesíti a jelent a múlttal.

A tárlat főszereplője KRONOSZ, az idő megtestesítője - hiszen időrendi bemutatásról van szó: gyűjteménygyarapítás a kezdetektől napjainkig. Ugyanakkor az IDŐ a megmérettetés szempontjából is szerepet kap, mivel most azok a műtárgyak láthatók, melyek értéküket megőrizve kiállták az idő próbáját.

További részletek a múzeum oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár