2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fotometrikus módszerrel azonosítják a tengeri roncsokat

2006. március 7. 11:00

Radikális változást jelenthet a hajóroncsok feltérképezésében az a fotometrikus módszer, amelyet a görög vizeken próbáltak ki először.

Az Égei-tenger keleti részében, Khiosz magasságában elsüllyedt hajón próbálták ki először az új technikát, amelyet a Massachusetts-i Woods Hole Oceanographic Institute (WHOI) fejlesztett ki. Az intézet már bizonyította szakértelmét annak a robotnak (SeaBED) a megépítésével, amely megtalálta a Titanicot, vagy a Jason II-vel, amely a nagy óceáni mélységeket kutatja.

Először 2005 nyarán a görög vizekben megtalált i.e. IV. századi görög hajóról készítettek felvételeket az új technikával. A fából készült bárka, amely viharban süllyedhetett el, 400 borral és olivaolajjal teli agyagamfórát szállított. Amíg hagyományos módon való feltérképezéséhez több évi munkára lett volna szükség, a fotometrikus robot két nap alatt végezte el a feladatot: 7650 felvételt készített a 60 méter mélyen fekvő roncsról és magáról a rakományról.

Ezzel a technológiával a kutatóknak nem kell méricskélni, rajzolni, a kiemelésre és az elemzésre koncentrálhatnak. A júliusban készített felvételek alapján a görög régészek már folyamatosan végzik a tárgyak azonosítását.

A legértékesebb információk, amelyeket ehhez hasonló roncsok adhatnak, az ókori tengeri útvonalakra vonatkoznak. A görög kulturális minisztérium és a Tengeri Kutatás Hellén Központja ezért a következő tíz évben kutatása középpontjába a Földközi-tenger bronzkori hajóútjainak felderítését helyezte.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár