2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oroszlánok raboskodtak a középkori menazsériában

2006. február 1. 13:00

Nagy pompával érkeztek, de a szeméttárolóban végezték azok a vadállatok, amelyeket a brit királyok udvarába többnyire ajándékként szállítottak.

Az állatok királyát csak a monarchia szimbólumaként tisztelték

A brit korona szimbólumaként is ismert oroszlánt megszállottan kedvelték a középkori angol uralkodók. I. Henrik Oxford melletti palotájánál rendezett be egy állatseregletet, amelyben az oroszlán mellett ajándék gyanánt megszerzett leopárdok, hiúzok, tevék és egy sündisznó is helyet kapott. II. Henrik három oroszlánt választott királyi címerébe, akik jobb mellső mancsaikkal integetnek, s a későbbiekben a három oroszlán az angol korona szimbóluma lett. Nem meglepő, hogy a biztosra menő látogatók az angol királyhoz intézett szívességkérésük bevezetőjeként előbb oroszlánokat vezettek be a királyi udvarba.

Oroszlánok a Towerban?

Bár az utolsó jégkorszak idején kihaltak a brit szigetekről, az oroszlánok a korai középkortól ismét visszatértek az angol királyok kegyeit kereső bőkezű látogatók jóvoltából. A nagy pompával ajándékba érkező királyi oroszlánok kezdetben az uralkodó vidéki birtokain éltek. A 13. század fordulóján, János király állatsereglete egy részét a londoni Towerbe költöztette. 1235-ben III. Henrik három oroszlánt kapott ajándékba a német-római császártól. Ezek is mind a Towerbe kerültek, noha a kőerődítmény nem volt igazán ideális a nagytestű szabad mozgáshoz szokott vadállatoknak. Az elkövetkező 600 évben a királyi menazséria állandósult, s csak 1835-ben számolták fel, amikor a maradék állatsereget áthurcolták a londoni Állatkertbe.

1937-ben két oroszlán koponyája került elő a régi várárokból
. A régészeti feltárás után azonban nem vizsgálták meg, hogyan került oda a két szegény pára, s egyáltalán melyik király uralkodásának idejében pusztult el. Mi több, tisztázatlan maradt, hogy - tekintve a királyi oroszlánoknak kijáró udvari pompát - hogyan végezhették a pöcegödörben? A koponyákat ugyanis dobozba helyezve végül a Természettudományi Múzeum raktárába szállították megőrzés céljából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár