2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mitterrand mítosza ma is reményt kelt

2006. október 27. 15:00

Adieu, Mitterrand

Könyvek, filmek, fényképkiállítások, konferenciák, megemlékezések, párizsi séták a fáradhatatlan gyalogos lába nyomán: a franciák újra és újra felidézik a szocialista elnököt, pályafutását, életművét és a "Mitterrand-éveket", mintha egy olyan időben, amikor Franciaország új lendületet keres, hiányozna számukra ez a kor - írja az AFP.

Több száz könyv jelent meg Mitterrandról, mindenféle szemszögből, de a nagyközönség igénye kielégíthetetlen: ma is nagy a kereslet a politikai elemzésekre, minisztereinek emlékirataira, tanácsadóinak, sofőrének vagy orvosának anekdotáira, a tematikus könyvekre ("Mitterrand és Palesztína", "Mitterrand és a német újraegyesítés"), stb. Sokan bemerészkednek magánéletébe, felelevenítve lányának, titkos büszkeségének, Mazarine-nak a történetét: a házasságon kívül született gyermek létezését két évtizeden át rejtegette. A barátai által csak Tonton vagy éppen Dieu (Isten) néven emlegetett politikus csak elnökségének végén tárta fel ezt a titkát.

A Mitterrand-ról szóló számtalan beszámoló korántsem mind tünteti fel őt kedvező fényben, de érzékeltetik, hogy még ma is elbűvöli az embereket a ragyogó és hatalomra éhes politikus, a kitűnő stratéga, az antifasiszta ellenálló, aki egész életében megőrizte kapcsolatait a nácikkal együttműködő hajdani kollaboránsokkal, a hűséges barát és a másokat megvető csábító, aki volt. 2005-ben a "Le promeneur du Champ de Mars" (Sétáló a Mars-mezőn) című film együttérzően mutatta be, mint olyan, halála felé közeledő embert, akinek egészségét kikezdte a betegség, a már 1981-ben diagnosztizált, de tíz éven át eltitkolt prosztatarák.

A nagy szociális reformokon túl Mitterrand nevéhez fűződnek olyan kiemelkedő intézkedések, mint a halálbüntetés eltörlése, vagy a személyes akaratát kifejező kulturális politika, amely korszerűsítette Párizst. Mindazonáltal ezeknek az éveknek a vége a munkanélküliséget, a politikai-pénzügyi "ügyleteket", botrányokat, az elnök múltjával kapcsolatos polémiákat, a környezetében történt öngyilkosságokat és az állam csúcsán megromlott légkört idézi fel. A franciák ennek ellenére ragaszkodnak Mitterrandhoz: minden évben 30-40 ezer ember keresi fel a sírját. A francia Szocialista Párt (PS), amely ma már olyan történelmi személyiségekkel egy sorban említi Mitterrand-t, mint Jean Jaures vagy Léon Blum, máig keresi, hogy ki pótolhatná az egykori karizmatikus vezetőt.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár