2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szovjet munkatáborokat kutatott a magyar dokumentumfilmes

2005. október 11. 12:00

Szalkai Zoltán magyar dokumentumfilmes szeptember közepétől október elejéig a dél-szibériai Bratszk vidékén kutatta egy egykori szovjet munkatábor-hálózat, az Ozerlag (Tótábor) nyomait Gyaloglás gulágföldön című sorozatának negyedik részeként.

Szalkai bejárta az Irkutszki területet. Találkozott egykori foglyokkal és táboralkalmazottakkal, mai kutatókkal és helytörténészekkel, és felkereste a Csunszki és a Bratszki körzetnek azokat a helyeit, ahol 1950-64 között a hírhedt 7-es különleges munkatábor, az Ozersztroj (más néven Ozerlag) egységei voltak - adta hírül a BSZN bajkáli hírszolgálat (bsn.irk.ru) kedden.

Mindamellett a magyar expedíciósfilmes már nem lelhette meg azt a munkatáborhelyet, ahol honfitársa, Adorján Sándor fél évszázada vasúti hidat épített az Angara folyón. Ezt ugyanis, mint múzeumok, archívumok adataiból és idős bratszkiak elbeszéléséből kiderült, elárasztották a Bratszki víztározó vizével.

Az Ozerlag, ahol mintegy 40 ezer elítéltet, köztük sok politikai foglyot dolgoztattak, lágeregységek és (a munkahelyekhez közeli) lágerpontok tucatjaiból állt. Foglyai építették a Tajset-Uszty-Kut vasútvonalat, felhúztak továbbá számos tajseti lakóházat, és erdőirtást is végeztek - emlékeztetett a Memorial emberjogvédő szervezet bratszki irodája.

Szalkai 2000 óta már három dokumentumfilmet készített az egykori szovjet táborvilágról, több száz kilométert gyalogolt testére szerelt kamerájával az Észak-Urálban, a Kolima folyó vidékén és a Sarkvidéki Urálban (Vorkuta környékén). Úti képeit saját gondolatai kísérik arról, hogy a kommunista rendszer törvényszerűen szélsőségekbe hull, hogy a diktatúrával ellentétben a demokrácia hibái korrigálhatók, hogy értelmetlenség összehasonlítani a gulágot és a holokausztot, a XX. század e két borzalmas emberirtását.

Szalkai 2006 nyarára tervezi Gulág-sorozata most felvett negyedik darabjának bemutatását - írja a BSZN.

(Múlt-kor/Panoráma - Palotás László, Moszkva)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár