2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kitálalt a varsói felkelés fényképésze

2005. augusztus 18. 12:24

Megérte?

Tomaszewskit a kórházban ejtették fogságba, és a Varsótól nagyjából 20 km-re található pruszkowi büntetőtáborba küldték. Útközben sikerült megszöknie, és dél felé, a hegyekbe menekült. 1945 februárjában visszatért Varsóba, hogy eltemesse anyját és egyik testvérét - a testüket az otthonuk romjai alatt találta meg. Néhány fotót készített a romokról, majd ezzel végleg letette a fényképezőgépet. "A felkelés okozta trauma nyílt sebet hagyott bennem" - magyarázta.

A háború után a túlélő önkéntesek többnyire hallgattak, mert a kommunista uralom alatt a felkelést még említeni is életveszélyes volt. A következő évek során a Honi Hadsereg további 50000 tagját ölték meg, vagy küldték a Gulágra. A felkelésről készített fotókat 10 éven át titokban rejtegették az írásos emlékekkel együtt, ám Sztálin halála (1953) után négy évvel a fotók első gyűjteménye is megjelenhetett. Tomaszewski képei közül azonban egy sem volt közöttük - ekkor ugyanis úgy tudták, hogy azok egytől egyig elpusztultak.

1975-ben Tomaszewski véletlenül felfedezett egy hirdetést egy varsói napilapban, amelyben valaki őt kereste. Ez a titokzatos személy korábbi technikusa, Waclawa Zacharska volt, aki annak idején az öszes negatívját magához vette, és fém dobozokban őrizte meg: nagyjából 600 fénykép megmenekült. A képekből az első kiállítást 1977 májusában tartották Varsóban, majd 1979-ben megjelent a "Fejezetek a Varsói felkelésből" című album.

"Megérte mindez?" - tette fel a kérdést a rezignált Tomaszewskinek a Guardian riportere. "Azt hiszem nem. Túl sokan meghaltak, és a kollaboráns országok is jobban jártak, mint mi. Ám később  hallottam, hogy a náciknak már eleve kész tervük volt Varsó és lakossága elpusztítására. Így elmondhatjuk, hogy Varsó lakossága sehogy sem nyerhetett volna".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár