2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizarr halálesetek: a fuldokló thai királynő, akihez szolgái nem mertek hozzányúlni

2018. május 2. 12:55 Múlt-kor

Furcsa és bizarr halálesetekből sosem volt hiány a történelem folyamán, de ritkán jut eszünkbe, hogy gyakran a leghatalmasabb királyok is egészen elképesztő véget értek. Volt akit a rossz étel vitt el, és előfordult, hogy majomharapás vezetett egy államfő halálához. A legfurcsább eset azonban kétségtelenül egy 19. századi thai királynéhoz kötődik, akit a szolgái azért nem mentettek ki a folyóból, mert nem mertek hozzáérni.

A bizarr halálesetek az uralkodókat sem kímélték a történelem folyamán. I. Henrik angol király végzetéhez például az vezetett, hogy orvosai tanácsa ellenére elfogyasztott egy orsóhalat, amelytől aztán annyira megbetegedett, hogy idős szervezete már nem tudta legyőzni a fertőzést.

Talán ennél is abszurdabb sors várt I. Sándor görög királyra 1920-ban. A 27 éves uralkodó éppen egy könnyed sétára indult Athén melletti nyári palotája kertjeiben németjuhásza társaságában, amikor egy makákó megtámadta szeretett kutyáját. A király azonnal háziállata segítségére sietett és igyekezett elhúzni a majmot. A „dulakodás” során azonban a majom Sándor királyt is többször megharapta a lábán és a testén. A sebek hamarosan elfertőződtek és az ifjú király alig egy hónappal később már halott volt.

Mai ésszel ugyancsak nehezen felfogható véget ért Szunanda Kumariratana, Sziám (ma Thaiföld) királynéja 1880 májusában. Az országot sok tekintetben modernizáló (például a rabszolgaságot is eltörlő) Csulalongkorn király felesége 19 éves volt ekkor és egy kislányt már szült férjének, valamint éppen terhes volt második közös gyermekükkel.

A királyné és lánya éppen az uralkodói család nyári rezidenciája felé tartottak, amikor megtörtént a tragédia. A palota felé vezető út során át kellett kelni egy nagy folyamon is, amelyet a kíséret úgy – próbált – megoldani, hogy míg a szolgálók egy nagyobb hajóba ültek, addig a királynét és a hercegnőt egy ehhez kötött kisebb hajóba ültették. Az erős áramlatok azonban felborították a királynét szállító bárkát, így anya és lánya a vízbe zuhant. Európai szemmel nézve a történet valószínűleg itt váltott teljesen szürreálisba.

A nagyobb hajón utazó szolgálók egyetlen mozdulatot sem tettek a két fuldokló kimentése érdekében, ugyanis a korabeli sziámi törvények halálbüntetés terhe mellett tiltották minden közember számára, hogy megérintse a királyi család egy tagját. Egy másik elmélet szerint a szolgák tétlenségét az is motiválhatta, hogy a népi hiedelemvilág szerint egy fuldokló kimentése balszerencsét hoz, hiszen a megmentő ilyenkor „beavatkozik a vízi szellemek ügyeibe”.

A terhes királyné és lánya így a folyóban lelte halálát. A gyászoló király azonnal bebörtönöztette a szolgák elöljáróját – aki nem adta ki a parancsot a mentésre – és szeretett feleségének olyan hatalmas temetést szervezett, amely még ma is az egyik legköltségesebb állami ceremóniának számít a thai történelemben. A király a későbbiekben egy emlékművet is emeltetett felesége és elhunyt gyermekei tiszteletére a nyári rezidencia kertjében. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szunanda Kumariratana emlékműveA királyné és kislánya

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár