2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Birodalma végső határain érték a legnagyobb veszteségek a világhódító Nagy Sándort

2021. június 4. 08:39 Múlt-kor

Háborús viszonyok

Nagy Sándor természetesen nem műkedvelő turistaként érkezett meg India földjére, bár eleinte nem bonyolódott komolyabb konfliktusba. Gandharába érkezése után, (amely a mai Pakisztán északi részén található) meghívta a környék uralkodóit, hogy ismerjék el fennhatóságát.

Ezt annál is inkább megtehette, mert a perzsák birodalma korábban az Indus folyóig terjedt ki, és Gandhara a része volt. Omphisz, Taxila rádzsája gazdag ajándékokat küldött Nagy Sándornak, és elfogadta a meghívását. Taxila a mai Iszlámábádtól, Pakisztán fővárosától mintegy harminc kilométerre feküdt.

Nem mindenki cselekedett azonban így, sokan visszautasították Nagy Sándor fennhatóságának elismerését. A makedón uralkodó felbőszült, mikor megtudta, hogy nem mindenki akarja elfogadni őt. Massaga ostrománál például mind a hétezer védőt lemészároltatta, pedig korábbi politikájára jellemzőbb volt a könyörületesség. A görögök mind jobban elhatalmaskodó zsarnoksága egyik jeleként értelmezték ezt az esetet.

Az indiai harcok egyébként olyan területen folytak, amelyek sokkal népesebbek voltak, mint az ókori Görögország, vagy főleg Makedónia. Egyes források szerint ötezer város található a Hüphaszisz és a Hüdaszpész folyók között, ami nyilvánvaló túlzása az ókori szerzőknek, de emögött az a tapasztalat is meghúzódik, hogy az indiai települések jóval népesebbek voltak, mint amilyenekkel a hódítók odahaza találkozhattak.

A Nagy Sándorral szembeni ellenállásra jellemző, hogy Bukephalosz, Nagy Sándor lova is az indiai hadjáratban veszítette életét. Egyes források szerint a híres paripa 30 évesen végelgyengülésben hunyt el, de mások tudni vélik, hogy a Hüdaszpész menti csatában veszítette életét. Maga Nagy Sándor is megsebesült egy alkalommal a bokáján.

A legismertebb uralkodó, aki ellenállt, Pórosz az ókori Pandzsáb területén uralkodott. Nagy Sándor a teljes seregével ellene vonult, és a már említett Hüdaszpész menti csatában legyőzte, noha az indiaiak nagy számú harci elefántot vetettek be, amelyek tetejéről nyílzáport zúdítottak a makedónokra. Porósz maga is részt vett az ütközetben, bátran harcolt, de vereséget szenvedett. Nagy Sándort azonban annyira lenyűgözte az uralkodó, hogy nemcsak meghagyta az életét, hanem az újonnan kialakított szatrapia élére is kinevezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Nagy Sándor és III. Dareiosz perzsa király harca egy középkori perzsa illusztrációnAlexandrosz harca Pórosszal egy 1912-ben megjelent angol könyv illusztrációjánNagy Sándor Bukephalosz hátán egy 14. századi görög kézirat illusztrációjánPórosz meghódolása Nagy Sándor előtt Kr. e. 326-ban Alonzo Chappel 1865-ös művénNagy Sándor értesül Kalanosz máglyahaláláról Jean-Baptiste de Champaigne (1631–1681) festményénI. Démétriosz (ur. Kr. e. 161-150) uralkodása idején vert pénzérme, melyen jól látható az általa viselt elefántos korona

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár