2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1914. július 28.

2019. július 28. 12:13 Múlt-kor

„Gyilkosság egy fővárosi fatelepen”

Az Újság tudósítása:
„Ma éjszaka a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte Malát Károly ötvenhárom éves dunai halászt, a ki az Aczél-féle fatelepen egy alvó embert három baltaütéssel meggyilkolt. Malátot, a k1 a rettenetes tett után az áldozatot elrejtette, a rendőrség ma éjjel bűntársával együtt kinyomozta és kihallgatta.”

„A gyilkosság bűntettével vádolt embert Nagy Károly dr. detektívfőnök hallgatta ki. Malát egy pillanatig sem tagadta a borzalmas bűncselekményt, a melyre, úgymond, felbérelték. A mikor a detektivfőnök felszólította, hogy mondja el az eset előzményeit s annak lefolyását, Malát rövid ideig gondolkozott s azután a következő vallomást tette:”
„– A minap Döme Gábor halász kollégám azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy nem volnélí-e hajlandó neki a segítségére lenni.”
„– Szégyen ért, – mondotta – s ezt meg szeretném méltó módon torolni.”
„– Érdekelt a dolog, – folytatta vallomását Malát – s fölkértem barátomat, hogy adja elő terveit s jövő szándékát. Dörne nem hagyta magát sokáig kéretni. Elmondta, hogy a múlt évben egy előtte ismeretlen emberrel volt »afférja«, melynek ő húzta a’ rövidebbik végét. Az ismeretlen ember ugyanis, a kivel összetűzött, úgy elpáholta a verekedés során, hogy a helyszínen maradt s utána nyolcz napig nyomta az ágyat. A mikor felgyógyult, elhatározta, hogy a »szégyent« megtorolja az első találkozásuk alkalmával. Az illetővel azonban nem találkozott, s így szándékát nem tudta végrehajtani.”

„A minap aztán Dörne megtudta valahogy, hogy a keresett ember az újpesti rakpart körül tartózkodik s éjszakánként az Aczél-féle fatelep egyik zugában húzza meg magát. Eleinte ő maga akart leszámolni vele, később azonban megmásította szándékát s elhatározta, hogy valakit fölkér, legyen bosszúállásában a segítségére.”

„Beismerése szerint több ismerőséhez fordult hasonló kérésével, de ezek visszautasították s kijelentették, hogy brutális merényletre nem hajlandók vele szövetkezni.”

„Dörne a kudarczok sorozata után hozzá fordult és szinte könyező szemekkel kérte, hogy álljon helyt helyette. Barátja addig beszélt neki, a mig megígérte, hogy e bánik emberével, a kit az elmúlt napon kellő távolságban és elrejtett helyről megmutatott neki.”

„Az illető izmos, hatalmas szál ember volt s félelmetes erejétől alaposan megriadt. Szeretett volna visszavonulni, barátjának tett Ígérete azonban már kötelező Volt reájá nézve, s így akarva, nem akarva kénytelen volt állni a szavát, bár tudta, hogy bizonytalan kimenetelű afférba kergette magát meggondolatlanul.”

„A mikor elváltak, azt mondotta barátjának, bogy bízza dolgát reá, majd kieszel valamit s elbánik a jegenyefa növésű emberrel.”

Otthonában különféle módját eszelte ki az affér elintézésének, végül is abban állapodott meg önmagával, hogy álmában fogja meglepni a hatalmás embert s baltaütéssel fogja kioltani az életét. Az elhatározását tett követté. A mikor besötétedett, belopózkodott a fatelepre, melynek egyik raktárhelyiségében találta alvó állapotban az áldozatot.”

„Egy pillanatig habozott, hogy mitévő legyen, a következő perczben azonban baltát ragadott, a feje fölött megforgatta s azután háromszor sújtott le véle a szerencsétlen emberre, kinek a fejét a rettenetes ütések teljesen szétroncsolták.”

„A gyilkosság után az Újpesti-rakpart 1413. hrsz. alatt lévő korcsmában találkozott Dömével, ki hatalmas áldomást fizetett neki az »affér« elintézéséért.”

„A rendőrség, mely a késő esti órákban értesült a borzalmas merényletről, nyomban megindította a nyomozást, melynek során megállapították a gyilkosság összes körülményeit, s a tettes, valamint a felbujtó kilétét.”

„Nagy Károly dr. a nyomozás során lefoglalta a helyszínén talált véres baltát, a gyilkosokat pedig egy közeli korcsmában, a hol ittas fővel önkéntelenül elárulták magukat, elfogták, előállították a főkapitányságra, a hol mindkettőjüket letartóztatták.”

„Kiderült, hogy a gyilkosság végrehajtója, Malát Károly emberölésért már büntetve volt s nemrégen szabadult ki a soproni fegyintézetből, a hol tíz évet ült.”

„Az áldozat holttestét a törvényszéki orvostani intézetbe szállították, kilétének agnoszkálása dolgában pedig folyamatba tették a további eljárást.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
II. Miklós a Téli Palota erkélyén 1914-ben (kép forrása: newegg.com)Budapesti képeslap az Oktogon képével, 1914. (kép forrása: Pinterest)Budapesti üzletek, 1914 (kép forrása Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)Osztrák-magyar géppuskakezelők (kép forrása: origo.hu)Szerb tüzérségi állás az első világháborúban (kép forrása: 24.hu)Propagandaplakát 1914-ből, Ferenc József manifesztójából vett idézettel (kép forrása: honvedelem.hu)Az Astoria szálló és környéke Budapesten a századfordulón (kép forrása. Magyar Nemzeti Digitális Archívum)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár