2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Az Apostoli Palotában is rendezett orgiát VI. Sándor pápa

2020. június 25. 10:08 Múlt-kor

A pápa leghíresebb fia

VI. Sándor gyermekei talán még többet tettek ennek érdekében. Közülük a leghírhedtebbek az 1475-ben született Cesare, illetve az 1480-ban született Lucrezia voltak, mindkettőjük édesanyja Vannozza de Cattanei volt.

Miután 1498-ban lemondott a bíborosi címről (máig ő az egyetlen személy, aki így tett), Cesare számos hadjáratot vezetett szerte Itáliában, apja nevében. Később XII. Lajos francia király családjába házasodott, e szövetséget szintén apja ütötte nyélbe.

Cesare azt remélte, e házasság elegendő támogatást jelent majd neki ahhoz, hogy visszahódítsa a korábban elvesztett pápai földeket, és talán egy kizárólag a Borgiák uralma alatt lévő államot is ki tud alakítani, amelynek ő lenne az uralkodója. 1499-ben hadjáratra indult egy kombinált pápai-francia sereggel, éppen e céllal szeme előtt.

A harcban Cesare a körmönfont rajtaütések és más meglepetésszerű támadások híve volt, és még saját embereivel is kegyetlen tudott lenni. Amikor 1502-ben számos tisztje megelégelte viselkedését és elhagyta, Cesare a pápai kincstárból fogadott fel a helyükre zsoldosokat, majd tárgyalni hívta korábbi tisztjeit – a találkozón aztán megölette őket.

Cesare hataloméhsége és véget nem érő intrikái meghozták a diplomata Niccolò Machiavelli csodálatát is, aki róla mintázta A fejedelem című művében az ideális (elvtelen) államférfit. Sokak szerint Cesare volt a felelős testvére, Giovanni haláláért is, bár több forrás arra mutat, őt inkább egy féltékeny szerető ölhette meg.

Édesapja, a pápa 1503-as halálát követően azonban már jóval kevesebb hatalom maradt a kezében, így Cesarénak fel kellett adnia uralkodói ambícióit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
VI. Sándor pápa Szent Péter oltalmába ajánlja Jacopo Pesarót Tiziano festményén (1506-1511 körül) (kép forrása: Wikimedia Commons)Lucrezia Borgia (kép forrása: Wikimedia Commons)Cesare Borgia (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár