2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az 1944-es varsói felkelésben nyújtott magyar segítségről forgatnak filmet a lengyelek

2016. június 10. 14:10 MTI

Az 1944-es varsói felkelés során nyújtott magyar segítségről, valamint a 20. század más sorsdöntő pillanataiban tanúsított lengyel-magyar szolidaritásról forgat filmet a lengyel közszolgálati televízió - közölte Maria Zima lengyel történész. A filmgyártók keresik a kor magyar szemtanúit is.

Zima, aki a második világháborús lengyel-magyar kapcsolatok szakértőjeként konzultánsa a tervek szerint ősszel bemutatandó dokumentumfilmnek, elmondta: a film forgatói azokat a szemtanúkat, a magyar alakulatok egykori tagjait keresik, akik 1944-ben, a varsói felkelés idején Varsóban, illetve a lengyel főváros környékén kapcsolatba kerültek a lengyelekkel. A filmben azokat a embereket is megszólaltatnák, akik megőrizték őseik emlékezetét a független lengyel állam visszaállítását követő 1920-as lengyel-szovjet háború eseményeiről. Keresik emellett azokat a szemtanúkat, akik az 1956-es magyar forradalom során a lengyel segítségnyújtás valamilyen formájában részesültek.

Az kor szemtanúi a [email protected] e-mail címen jelentkezhetnek. Maria Zima idén adta ki hiánypótló történelmi monográfiáját, amelyben a több mint 30 ezer főből álló magyar alakulatoknak a német megszállók elleni 1944-es varsói felkelésben betöltött szerepét taglalja. Könyvét májusban a lengyelországi magyar kulturális évadot nyitó varsói nemzetközi könyvvásáron is bemutatta.

Feltárta, hogy a magyarok - bár a németek szövetségesei voltak és a német parancsokkal ellentétes magatartás óriási kockázattal járt - kapcsolatokat tartottak fenn a lengyel felkelőkkel, élelmiszert, esetenként fegyvereket is adtak nekik, részt vettek a lengyel szentmiséken is, sőt, a lengyel vallásos énekekhez zenés kíséretet is biztosítottak. A magyar alakulatoknak hősi halottai is voltak. Néhány magyar katonát a németek végeztek ki, mert azzal vádolták, hogy együttműködött a felkelőkkel.

A levéltárakban feltárt részleteket Zima történelmi kontextusba helyezte, nyomon követte, ahogy a felkelés aktív magyar támogatásáról szóló tárgyalások a felkelő lengyel Honi hadsereg és a magyar alakulatok élén álló tábornokok között zsákutcába futottak. Az 1942 óta a náci Németországgal szakítani készülő magyaroknak a lengyelek ugyanis nem tudták szavatolni, hogy a nyugati hatalmak és a Vörös Hadsereg szövetséges erőként kezelik majd Magyarországot. A Varsó környékén állomásozó magyarok mégis jelentős segítséget nyújtottak a felkelőknek - derül ki Zima munkájából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár