2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bár sokan a halálát kívánták, valószínűleg mégsem mérgezés lett Napóleon veszte

2021. május 5. 11:14 Múlt-kor

Elrugaszkodott elméletek és a valóság

Egy másik, valóságtól igazán elrugaszkodott elmélet szerint nem Napóleon halt meg a szigeten, hanem valaki egészen más. Az egyik legmegdöbbentőbb teória szerint a „száműzött” soha nem is járt Szent Ilona szigetén.

A vélekedés szerint Napóleont „helyettesítették” a száműzetésében, ő maga valójában Veronában élt visszavonultan, szemüvegeket árulva, egészen addig, amíg fiát meg nem akarta látogatni: a reménytelen kísérlet során a palota őrei lelőtték. Természetesen a történet hitelességét dokumentumokkal nem lehet alátámasztani.

Jean-Baptiste Cipriani, a Longwood-ház komornyikja kiemelt szerepet kapott a rejtélyben. 1818-as haláláig a birtokon dolgozott. majd hepatitisben elhunyt. Az elmélet szerint Napóleont kiásták sírjából és amikor 1840-ben a franciák igényt tartottak a maradványokra – hogy Párizsba szállítsák –, az üres sírba Cipriani testét helyezték el.

A gyanakvás indítéka elsősorban az, hogy a britek csak éjfélkor, lámpafénynél engedték megmutatni Napóleon maradványait. Miért csak két percig maradt nyitva a sír, mielőtt a hajóra szállították volna? A fanatikusok szerint még az sem kizárt, hogy a brit királyi család Westminsterben őrzi a holttestet.

A The Times 1821-ben így tudósított: „A Napóleon halála okozta szenzáció jó hatással lesz országunkra, különösen anyagi szempontból, hiszen az őrizetben tartása Szent Ilonán nem kevesebb, mint éves szinten 400.000 fontot emészt fel” – a tudósítás ugyan részletesen foglalkozik a császár életével és halálával, de az idézett rész inkább arra utal, hogy a britek vállára felesleges teherként nehezedett a háziőrizet fenntartása. 

Teóriák és összeesküvés-elméletek szárnyra kaptak – és fognak is – a császár halálát illetően, de a tudomány mai álláspontja szerint biztosan a gyomorrák okozta az uralkodó halálát. Az eredményeket megerősíti a családi genetika – édesapja és egyik lánytestvérének halálát szintén gyomorrák okozta – másrészt a korabeli étrend, különösen a gyümölcsök és zöldségek hiánya szintén növelték a megbetegedés kockázatát.

Végakarata legalább részben teljesült Napóleonnak, hiszen 1840-ben Lajos Fülöp király és Adolphe Thiers indítványára földi maradványait hazaszállították és az Invalidusok Palotájában helyezték végső nyugalomra.

Ugyan a hivatalosan elfogadott álláspont mellett valóban érdekesek a halála körül keringő „legendák”, a karizmatikus vezető élete – joggal – jóval nagyobb figyelemre érdemes, mint halálának bizonytalan körülményei.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Napóleon Szent Ilona szigeténA Longwood-házNapóleon halotti maszkjaJacques-Louis David 1812-es portréja Napóleonról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár