2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A waterlooi csatában használt puskagolyókat találtak Belgiumban

2015. május 4. 10:03 MTI

A waterlooi csatában használt puskagolyókat találtak régészek a belgiumi Hougoumont-kúriánál, ahol a Napóleon által 200 éve vívott végzetes csata hadműveleteinek nyomait próbálják meg feltárni.

A Waterloo közelében álló kúriát védelmezték a francia erőktől a brit hadsereg máig fennálló híres Coldstream gárdájának egykori katonái, a gárda veteránjai is részt vesznek a régészek oldalán a feltárásokban. Hadtörténészek azt remélik, hogy a feltárások során rábukkannak a csatamezőn elesett katonák tömegsírjaira.

Tony Pollard, a Glasgow-i Egyetem tudósa, az ásatások irányítója elmondta, biztos abban, hogy a feltárt puskagolyókat a waterloo-i csata korai szakaszában használták, esetleg akkor, amikor eldördültek az első lövések. A csata végső hadművelete a waterlooi síkságon zajlott 1815. június 18-án. A csatában Wellington hercege legyőzte a francia császárt, aki kénytelen volt száműzetésbe vonulni Szent Ilona szigetére.

Ez az első alkalom, hogy nemzetközi régészcsoport a legkorszerűbb eszközökkel próbálja meg feltárni a csatamezőt, ahol a mindkét oldalon elesett több tízezer katonát eltemették - mondta Pollard. A "Waterloo Uncovered" (Feltárt Waterloo) elnevezésű projektet a Coldstream gárda egy volt katonája, a 37 éves Mark Evans dolgozta ki.

A feltáráson brit, francia, belga és német régészek dolgoznak, a munkában a brit védelmi minisztérium támogatásával, egy rehabilitációs program keretében részt vesznek ütközetben - például az afganisztáni harcokban - megsebesült brit katonák is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár