A vörösterror 133 napja

A sikoltó múmia III. Ramszesz apagyilkos fia volt, aki végül öngyilkos lett

2018. február 15. 17:52

Pentawer herceg Kr. e. 1155-ben (a legelfogadottabb nézet szerint) részt vett atyja, III. Ramszesz egyiptomi fáraó elleni merényletben. A hagyományos mumifikálás nélkül eltemetett, a források szerint életét önkezével véget vető fiút manapság sokan úgy ismerik: a sikító múmia. Most ismét visszatért a kairói Egyiptomi Múzeumba.

A sikoltó múmia, III. Ramszesz apagyilkos fia

Az apagyilkos trónörökös – aki egyébként III. Ramszesz királyi kamrájában aludta örök álmát egészen 1886-os megtalálásáig, és csak a DNS-vizsgálatok derítették ki, hogy a fáraó vérrokona – 18 éves kort élt meg. A fiatalember maradványainak elemzésekor szokatlan sűrű ráncokat és redőket fedeztek fel a kutatók, továbbá a mellkasa is rendellenesen „fel volt fújódva”. Egyes kutatók szerint – szembehelyezkedve a korabeli források állításával, amelyek egyértelműen kijelentik, hogy öngyilkos lett – mindez azt mutatja, hogy a trónörököst megfojtották.

A testet továbbá nem a szokásos módon mumifikálták, csupán egy „tisztátalan” kecskebőrrel volt lefedve, ami egy ősi, halál utáni büntetésként értelmezhető. A halál okával kapcsolatosan már több elmélettel is előálltak: egyesek szerint élve temették el, mások szerint megmérgezhették, de lehet hogy felakasztották. A régészek abban egyetértenek, hogy a nyitott állkapocs nem a szenvedés miatt látható így, hanem a bomlási folyamatoknak, és a koponya hátraesésének köszönhető.

2012-ben derült ki végül, hogy a merénylet sikeres volt, ugyanis III. Ramszesz múmiájának megvizsgálása során rábukkantak egy hét centiméter széles, és igen mély vágásra, amely a torkán futott végig. III. Ramszesz titkát évszázadokon keresztül fedte és őrizte az a lepel, amelybe betakarták a fáraó testét, s amelyet a felbecsülhetetlen értékű lelet megóvása érdekében hat évvel ezelőttig nem is háborgattak. Az új felfedezés nyilvánosságra hozásáig rengeteg elmélet látott napvilágot III. Ramszesz, az Egyiptomi Újbirodalom utolsó nagyhatalmú uralkodója (Kr. e. 1221-1155) halálának okáról.

Ókori dokumentumok – például a Torinói Jogi Papirusz – szerint Kr. e. 1155-ben III. Ramszesz háremének tagjai kíséreltek meg ellene merényletet egy palotai puccs során. Azonban az már kevésbé volt egyértelmű, hogy a merénylet sikeres volt-e. Egyesek úgy vélik, hogy igen, míg más források szerint a huszadik dinasztia második fáraója – bizonytalan ideig bár, de – túlélte az ellene irányuló támadást.

Az említett jogi papirusz négy különböző bírósági tárgyalást említ, s felsorolja azoknak a büntetéseit, akik részt vettek a bűncselekményben; köztük szerepel a fáraó két ismert felesége közül az egyik, Tije és fia, Pentawer herceg, a potenciális trónörökös. Az írás szerint Pentawert – aki Ramszesz fiai közül egyedüliként részt vett az összeesküvésben – a tárgyaláson bűnösnek találták, majd önkezével véget vetett életének. Pontosan ma sem tudjuk, hogy miként lett öngyilkos a herceg. Vannak, akik szerint mérget vett be, mások szerint felakasztotta magát, ám néhány kutató szerint akár mindkettő forgatókönyv igaz lehet.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
III. Ramszesz egyiptomi fáraó

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!