2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A sértett kovácsinas és az iszákos szakácsnő – brutális gyilkosságok a viktoriánus Angliából

2018. január 5. 15:01

Az iszákos szakácsnő

1872 áprilisában a francia özvegyasszony, Marie Caroline Riel London egyik előkelő, központi részén élt. Háztartásában számos cseléd dolgozott, köztük a 29 éves belga Marguerite Dixblanc, aki az asszonyság szakácsnője volt.

Egy nap Madame Riel és Marguerite haragos szóváltásba keveredett, miután az asszony csak egy heti járandóságát akarta kifizetni a lánynak, az általa kért teljes havi helyett. A két nő közötti feszültség tíz nappal később ért robbanópontra, amikor Madame Riel rajtakapta szakácsnőjét, amint a borospince tartalmát dézsmálja. Ekkor Marguerite arcon ütötte úrnőjét, majd egy kötéllel meg is fojtotta, a holttestet pedig egy nagy méretű szemetásládába dobta.

Marguerite a többi szolgának – akik nem tartózkodtak a házban a gyilkosság időpontjában – azt mondta, hogy az asszonyság néhány napra elutazott. A cselédek ki is használták az alkalmat és csapra verték a pince söröshordóit és benyakalták a legjobb borokat. Ezalatt Marguerite kifosztotta a szerencsétlenül járt Madame Riel széfjét és sitetősen Párizsba utazott.

Az angol rendőrök mindazonáltal könnyen a nyomára akadtak és megtalálták nála a lopott pénzt is. A franciák kiadták a lányt az angol hatóságoknak, így Marguerite gyilkosság vádjával bíróság elé is állt. Szerencséjére a korabeli társadalom ódzkodott attól, hogy kivégezzenek egy nőt, így a gyilkos szakácsnőt „mindössze” 20 év börtönbüntetésre ítélték.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Marguerite DixblancMadame Riel holttestének megtalálásaAz elfogott, majd hazaszállított Owent a vasútállomáson majdnem meglincselte a feldühödött tömeg.A Marshall család otthona, ahol a gyilkosság történt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár