2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Napkirály elfogyasztott szívétől Kádár koponyájáig – hírességek elveszett testrészei

2016. március 31. 13:38 Múlt-kor

Tényleg elfogyasztották babbal körítve XIV. Lajos szívét? Miért hitték egy tengeri élőlényre, hogy az Raszputyin levágott pénisze? Ki vásárolta meg az interneten Mussolini agyát? Hová tűnt Kádár koponyája? Miért szeletelték fel Einstein agyát? Igaz lehet az a másfél évszázados pletyka, miszerint William Shakespeare koponyáját ellopták, állítják a Stratford-upon-Avonbeli Szentháromság-templom kőpadlózatába süllyesztett síron elvégzett legújabb radarelemzések alapján. A különleges hír kapcsán történelmi hírességek elveszett, illetve ellopott testrészei nyomába eredünk.

Mozart „hamis” koponyája

Pontosan egy évtizeddel Wolfgang Amadeus Mozart 1791-es halála után egy Joseph Rothmayer nevű sírásó „találta meg” a 35 éves korában elhunyt osztrák zeneszerző bécsi tömegsírba temetett maradványait, amikor felszámolták a tömegsírt, a koponyát (amelynek pontos helyét állítólag megjegyezte) pedig eltette magának „szuvenírnek”. A nem mindennapi ereklye évtizedeken át öröklődött a családban egészen 1902-ig, amikor az egyik  rokon a salzburgi Mozarteum Alapítványnak adományozta a maradványt.

Egy 2006-os elemzés szerint ugyanakkor korántsem biztos, hogy a szóban forgó koponya valóban Mozarté volt, ugyanis a zeneszerző rokonai maradványaiból (nagyanyjától és unokahúgától) vett DNS-minták nem egyeznek a koponyáéval, tehát biztosan nem áll a három személy rokonságban. Mindez pedig két dolgot jelenthet: a híres koponya hamis vagy Mozart felmenői nem voltak túl hűségesek házastársukhoz. Érdekesség, hogy Mozart korántsem az egyetlen zeneszerző volt, akinek ellopták a koponyáját, hasonló sorsra jutottak Ludwig van Beethoven és Joseph Haydn maradványai is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
William Buckland és XIV. Lajos

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár