Hitler elfeledett szövetségesei

A levél, amelyben John F. Kennedy egy elvált asszonyt fűz

2016. június 3. 17:38 MTI

Becslések szerint nagyjából harmincezer dollárért (8,2 millió forint) cserélhet gazdát John F. Kennedy személyes hangvételű levele, amelyet egy szerelmi viszony kialakításának reményében írt a néhai amerikai elnök.

JFK

A négyoldalas levélről, amelyet a Kennedy család régi barátjának, a művész Mary Pinchot Meyernek, egy CIA-ügynök volt nejének címzett az elnök, úgy vélik, hogy 1963 októberében, nagyjából egy hónappal Kennedy meggyilkolása előtt született. "Miért nem hagyod el végre egyszer a külvárost és látogatsz meg engem itt, vagy a Cape-en vagy Bostonban 19-én" - írta az elnök.

Mary Pinchot Meyer

Majd folytatta: "Tudom, hogy ostobaság, hogy értelmetlen, és, hogy talán utálnád, vagy más részről talán nem, és én szeretném. Azt mondod, jót tesz nekem, ha nem kapom meg, amit akarok. Az elmúlt évek után egy sokkal kedvesebb választ kellene adnod nekem. Miért nem mondasz egyszerűen igent". Az elnök egy J betűvel írta alá a dátum nélküli, feltehetőleg fehér házi levélpapírra írt levelet.

"Hihetetlen ilyen személyes hangvételű levelet olvasni az elnöktől" - mondta Robert Livingston a június 16-án kezdődő egyhetes internetes aukciót bonyolító RR Auction vezető munkatársa. Mint hozzátette: "Rengeteg JFK-levél fordul meg nálunk, és az elnök mindig nagyon hivatalosan fogalmazott".

A levelet soha nem küldték el, hanem Kennedy személyi titkára, Evelyn Lincoln gyűjteményében maradt. A dokumentum később Lincoln egy barátjához, a John F. Kennedy-emléktárgyakért rajongó Robert White-hoz került, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt halt meg. A dokumentumot most egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő bocsátja árverésre. Pinchot Meyert alig egy évvel Kennedy meggyilkolása után lőtték halálra. A meggyilkolásával vádolt férfit végül nem találták bűnösnek.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Mary Pinchot Meyer
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!