2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legendás szórakozóhely, ahol bármi megtörténhetett

2017. június 27. 17:42

A Studio 54 neve eggyé vált a csillogással és a féktelen szórakozással a hetvenes évek végén. A legendás New York-i helyen az 54. utca 254-es száma alatt Manhattanben a kiválasztottak együtt mulathattak a legnagyobb hírességekkel. A Studio 54 az AIDS előtti világ utolsó ragyogó pillanatait testesítette meg.

A bejutás komoly feltételei

A Studio 54 épülete eredetileg egy színháznak adott otthont, hogy azután, a diszkókorszak csúcsán négy éven át – 1977-től 1981-ig – Elizabeth Taylor, Mick Jagger, Michael Jackson, Calvin Klein, Cher, John Travolta, Tina Turner, Elton John vagy éppen Salvador Dali kedvenc szórakozóhelyévé váljon.

A Studio 54 minden bizonnyal a világ egyik legelérhetetlenebb nightclubja volt. A tulajdonos, Steve Rubell a gazdagok, híresek, fiatalok és gyönyörűek tökéletes „mixét” szerette volna látni egy helyen. Mindennek feltétele volt a szigorú beléptető rendszer, melyért az akkoriban igen jóképű fiatalember Mark Benecke felelt. Akit ő méltónak tartott a belépéshez, együtt mulathatott a világhírű zenészekkel, énekesekkel, színészekkel, művészekkel, divatikonokkal. Odabent már mindenki egyenlő volt. Andy Warhol így fogalmazott: „A Studio 54 sikerének titka, hogy a bejáratnál diktatúra, a táncparketten demokrácia volt.”

Szórakoztatás mesterfokon

A klub tulajdonosai kezdetektől arra törekedtek, hogy a nívós közönség a lehető legjobb élményben részesüljön, legyen szó zenéről, fellépőkről, látványról, kábítószerekről és meglepetésekről. Felejthetetlen hangulatelemekből sosem volt hiány. Az egyik évben a szilveszteri bulin négy tonna csillámpor hullott a földre és a vendégekre a magasból, több mint tíz centiméter vastagságú csillogó szőnyeget alkotva. A közönség akkor élvezte, de később arról panaszkodtak, hogy a csillámpor még hónapokig ott díszelgett a ruhájukon. Máskor egész más meglepetés érkezett odafentről. A buli közepén a legnagyobb divatházak drága termékeit tartalmazó ajándékcsomagok potyogtak az égből.

A Studio 54 felemelkedése és bukása, a televízió forradalma, a vietnami háború, a nemek küzdelme és a feminista mozgalmak mind e korszak szerves részeit alkotják. Tom Hanks történészekkel, újságírókkal és a történetek szereplőivel elkészítette A hetvenes évek Amerikája című sorozatot, melyben eddig nem ismert, izgalmas részletek is kiderülnek, és a történetek más megvilágításba kerülnek. A hetvenes évek Amerikája minden hétköznap 22 órakor indul a Spektrumon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár