2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A kőkorszaktól az újkorig tekinthetők meg a közelmúlt régészeti eredményei Hódmezővásárhelyen

2020. szeptember 9. 13:50 MTI

A 2013 és 2019 között Hódmezővásárhelyen elvégzett régészeti feltárások eredményeit bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a Tornyai János Múzeumban.

ásatás
Ásatás a hódmezővásárhelyi tram-train vonalán

Miklós Péter igazgató az Építés alatt - Régészeti pillanatképek Hódmezővásárhelyről (2013-2019) című tárlat keddi sajtóbejárásán azt mondta, hogy a közgyűjtemény munkatársai az elmúlt években mintegy 60 hektárnyi terület feltárását végezték el.

A kutatási eredmények nagyban hozzájárultak a térség régészeti múltjának megismeréséhez, a tervek szerint január 10-ig látogatható interaktív tárlattal ezeket szeretnék bemutatni az érdeklődőknek - tette hozzá a szakember.

Csányi Viktor régész muzeológus elmondta, hogy az elmúlt tíz esztendőben a múzeum régészeti gyűjteményének anyaga megduplázódott, jelenleg 210 ezer tárgyból áll. A hármas tagolású kiállítás első részében a közelmúlt feltárásait mutatják be, kiemelve, leírásokkal ismertetve a legszebb, legérdekesebb elemeket.

A bemutatott anyag legrégebbi tárgyai a késő kőkorszakból származnak, míg a legújabbak csupán néhány száz évesek, a Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítése előtt tavaly ősszel végzett ásatáson előkerült gyöngyházmarkolatú késtöredék és egy I. Lipót uralkodásának idejéből származó ezüst duárius - közölte a kiállítás kurátora.

A tárlat második részében a vendégek a régészeti módszereket és eszközöket ismerhetik meg. Dioráma mutatja be egy feltárás helyszínét, terepasztalon egy távirányítású markolómodellel kipróbálható a humuszolás (a talaj felső rétegének eltávolítása) folyamata, a vállalkozó szelleműek kézi fémdetektorral érméket kereshetnek vagy milliméterpapíron régészeti helyszínrajz is készíthető.

A kiállítás záró termében pedig a közgyűjtemény munkatársai által az 1950-es, 1960-as években végzett ásatásokat mutatják be.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan elkészül a tárlat világhálón elérhető változata is - mondta Csányi Viktor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár