2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Király dalait sumérul is énekelték

2015. január 8. 16:19 MTI

Ma lenne nyolcvanéves Elvis Presley. Nem ő volt az első rock and roll-sztár, de népszerűsége felülmúlta valamennyi vetélytársát, így lett az amerikai álom megtestesítője, a műfaj Királya, minden idők egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású előadója. A fény és a csillogás mögött azonban egy magányos ember élt, akinek erejét felőrölte a dollármilliókért folytatott hajsza, s alig 42 évesen elhízva, gyógyszerek rabjaként halt meg.

Mississippi államban, Tupelo városában született, családja tizenhárom éves korában költözött Memphisbe. Elvis a blueson és a gospelen nőtt fel, első gitárját tizenegy évesen kapta, s már ekkor "belőve" hordta a haját. 1953-ban nyitott be Sam Philips Sun stúdiójába, a legenda szerint azért, hogy kislemezzel lepje meg édesanyját. A jó fülű tulajdonos felfigyelt a "fekete" hangú, jóképű fehér fiatalemberre, akivel 1954. június 26-án felvette a That's All Right című számot - sokan ezt tekintik a rock and roll születésnapjának.

Elvis karrierje 1955-ben indult be, amikor Tom Parker "ezredes" vette szárnyai alá és szinte hónapok alatt világsztárt faragott belőle. Aminek persze megvolt az ára: az Elvis bevételeiből szokatlanul nagy részesedést kikötő menedzser inkább a saját, mint pártfogoltja érdekeit nézte, sokak szerint kiszipolyozta az énekest. (Elvis halála után, amikor megkérdezték, mihez kezd most, állítólag azt válaszolta: "menedzselem tovább...")

Mindenesetre Parker intézte el, hogy az RCA lemezcég rekordösszegért, 35 ezer dollárért szerződtesse a 21 éves ifjút, akinek 1956-ban megjelent debütáló albuma első rock and roll-lemezként vezette az amerikai listát. Elvis televíziós szereplései ma már elképzelhetetlen vihart kavartak, a konzervatív lapok mélypontról, botrányról cikkeztek. Az idősebb korosztályt különösen Elvis erotikus csípőmozgása ingerelte (ezért sokszor csak deréktól felfelé mutathatták), ugyanakkor akadt fellépése, amelyet a teljes amerikai lakosság egyharmada, a tévénézők 80 százaléka nézett. Elvis két év alatt nemzedéki bálvány, a lázadás jelképe lett, de a szórakoztatóipar - menedzserének kevéssé áldásos közreműködésével - gyorsan bedarálta.

Elvis 1958-ban a média figyelmétől övezve bevonult a hadseregbe, a kétéves nyugat-németországi szolgálatból azonban már a mindenki számára kedvelhető "all-American boy" tért vissza. Repertoárjára érzelmes slágereket vett fel, egy kaptafára készült filmek tucatjaiban alakított szívtipró srácokat. Csak 1968-ban, hét év szünet után énekelt ismét élőben - a tévéközvetítést világszerte százmilliók látták, s néhány évig a régi Elvist idézte. Aztán megint visszavonult, elzárkózott a világtól. Házassága megromlott, magánéletének problémáit drogokkal és nyugtatókkal kompenzálta, vészesen elhízott, egyre ritkább fellépésein már csak korábbi önmaga karikatúrája volt.

Alig 42 évesen, 1977. augusztus 16-án vélhetőleg drogtúladagolással összefüggő szívroham végzett vele, egy nappal azelőtt, hogy turnéra kellett volna indulnia. Halálhíre mindent háttérbe szorított, az ugyanaznap elhunyt Maria Callas szinte csak mínuszos híreket kapott a lapokban. Kultusza óriási méreteket öltött, memphisi otthona azóta is búcsújáró hely, dalait még latinul és sumér nyelven is elénekelték, a Cirque du Soleil külön előadást szentelt neki és több állatfajtát neveztek el róla, négy éve például egy pókfajtát (Paradonea presleyi).

Napjainkban is ő a legtöbbet kereső holt híresség, a Jailhouse Rock még 2005-ben is vezette a brit listát. Albumainak száma meghaladja a kétszázat, s kevés van, amely ne kelt volna el legalább egymillió példányban, így visszafogott becslés szerint is egymilliárdnál több lemeze talált gazdára. Érdekesség, hogy Grammy-díjat egyetlen rocklemezéért sem kapott, csak három gospelalbuma nyerte el a zenei világ legrangosabb kitüntetését. Elvis senki máshoz nem hasonlítható hatást gyakorolt a populáris kultúrára és a rockzenére, segített ledönteni a fekete és a fehér zene közti korlátokat - John Lennon szavai szerint "Elvis előtt nem volt semmi".

Számtalan, nem mindig korrekt könyv, cikk jelent meg róla, mindez azonban nem csorbítja legendáját. Rajongói (akik még több egyházat is alapítottak) komolyan hiszik, hogy Elvis él, vagy legalábbis feltámadt. A Király több rekordja a közelmúltban dőlt meg: Madonna azzal körözte le, hogy tizenkettedik alkalommal került a brit slágerlisták élére, a Billboard százas listáján immár a rapper Lil Wayne a legtöbb számmal szereplő férfi előadó, az Egyesült Államokban pedig 2011-ben - 56 év után - nem szerepel az ezer legkedveltebb keresztnév között az Elvis. A nyolcvanadik évfordulóhoz időzítve egy hónapja nyílt meg Londonban az eddigi legnagyobb Elvis-kiállítás, amelyen az énekes mintegy 300 személyes tárgyát (gitárok, ruhák, fotók) is bemutatják, ezek közül sok eddig még nem hagyta el Presley Memphisben lévő birtokát, Gracelandet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár