2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

A járványok többször is fordítottak a brit királyi család sorsán

2020. március 31. 21:16 Múlt-kor

Károly walesi hercegről, a brit trón várományosáról a múlt héten jelentette be hivatala, hogy pozitív lett koronavírus-tesztjének eredménye, és enyhe tünetekkel önkéntes karanténba vonult a skóciai Balmoral királyi birtokon feleségével, Kamilla cornwalli hercegnével, akinek azonban negatív lett a tesztje. Habár Károly az első brit királyi családtag, aki a jelenlegi világjárványban megfertőződött, korántsem ő az első a történelemben, akit közvetlenül is érint egy ilyen betegséghullám. A 14. századi fekete haláltól a 20. századi spanyolnátháig, a betegségek nem válogatnak. A család tagjai közül többeket elvittek, másokat életben hagytak a nagy járványok, gyakran közvetlen hatást gyakorolva a történelem menetére.

Károly herceg
Károly herceg (kép forrása: Wikimedia Commons)

A pestis

Az emberiség történetének egyik legpusztítóbb ragályos betegsége, a bubópestis olyan bakteriális fertőzés, amely állatról emberre képes terjedni.

Habár több alkalommal is okozott világjárványt Kr. u. 542 óta, a leghíresebb és legtöbb áldozatot követelő járvány 1334-ben tört ki, Európában és Ázsiában akár 25 millió emberrel is végezve a következő évek során. A kíméletlenül terjedő betegség az angol királyi családot sem kímélte.

Az 1327-ben királlyá koronázott III. Eduárd volt az első, akitől családtagot ragadott el a fekete halál. 1348-ban 14 éves lánya, Johanna útra kelt, hogy feleségül menjen Kasztíliai Péterhez (a későbbi I. Péter kasztíliai és leóni király), azonban az utazás során elkapta a betegséget, és bele is halt.

Péter apja, XI. Alfonz király két évvel később maga is a pestis áldozata lett, miközben Gibraltárt kísérelte meg visszafoglalni a móroktól.

A bubópestis azonban Nagy-Britanniába is eljutott – csaknem 50 évvel később, 1394-ben III. Eduárd egyik unokája, II. Richárd király feleségét, Bohémiai Annát veszítette el a betegségben.

A gyengédségéről ismert Annát a nép „a jó Anna királyné” néven emlegette, és férje is annyira szerette, hogy elrendelte halálának helye, a Sheen-palota lerombolását.

Nemrégiben arra utaló bizonyítékok is előkerültek, hogy a pestis ismét lecsapott a királyi családra egy évszázaddal ezt követően. 1492-ben Woodville Erzsébet – IV. Eduárd felesége és VIII. Henrik nagyanyja – temetése meglepően kevés pompával zajlott. Mindössze öten kísérték utolsó útjára, és mindenfajta szertartás nélkül helyezték örök nyugalomra.

2019-ben előkerült egy 500 éves levél a brit Nemzeti Levéltárból (National Archives), amely a pestist jelölte meg Erzsébet halálának okaként. Ez megmagyarázná mind a szűkös temetést, mind azt a betegségektől való rettegést, amely az unoka, VIII. Henrik egész életét végigkísérte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Albert Viktor herceg 1891-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)VI. Eduárd (kép forrása: Wikimedia Commons)Johanna hercegnő szobra édesapja sírjánál a westminsteri apátságban (kép forrása: Wikimedia Commons)V. György (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár