2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 19. századi amerikaiak a vámpírokat okolták a tuberkulózisért

2019. október 29. 16:03 Múlt-kor

Több mint 200 évvel a hírhedt salemi boszorkányperek után az Egyesült Államok északkeleti, együttesen Új-Anglia néven ismert államait egy újfajta természetfeletti rémmel kapcsolatos pánik kerítette hatalmába: a vámpíroktól való rettegés. Ennek oka a tuberkulózis volt, amely – a korban számos más helyhez hasonlóan – egész családokat vitt a sírba Rhode Island, Connecticut, Vermont és más környező államok területén.

Exhumálás és bizarr rítusok

1786 (a halálozási adatok központi feljegyzésének első éve) és 1800 között például a betegség az új-angliai régió lakosságának két százalékának haláláért volt felelős.

Nem csupán a halottak száma volt azonban rémisztő, hanem maga a betegség is: a tuberkulózisos beteg gyorsan rengeteget veszít testtömegéből, vért köhög fel, hamuszínűvé válik a bőre, a halál pedig sokszor várat magára, miközben a gyógyulásra kevés az esély. Valósággal úgy tűnhet, mintha valami vagy valaki úgy szívná ki az életet az áldozatból.

A térség lakói nem tagadták a betegség létezését, azonban a baktériumelmélet előtti korban az orvosok nehezen találtak magyarázatot egyes betegségek terjedésének módjára. Az elkeseredett emberek közül sokan gondolták úgy, hogy a már elhunytak szellemei élősködtek még életben lévő családtagjaikon.

Az „élősködés” folytatódását és a betegség további terjedését megakadályozandó, a vámpíroktól rettegő emberek elkezdték előásni a tuberkulózisban elhunytak holttesteit, és különféle szertartásokat végrehajtani velük – ezeknek gyakran részét képezte a belső szervek elégetése.

1892 márciusában például a Rhode Island-i Exeterben a Chestnut Hill nevű temetőben a helyiek ásókkal és csákányokkal exhumálták Mary Brown és két lánya, a húszéves Mary Olive és a 19 éves Mercy Lena maradványait.

Mindhárom nő hosszú betegeskedést követően hunyt el, és habár az orvosok megállapították a tuberkulózis tényét, az exeterieknek más elképzelésük volt az okokról – köztük George Brownnak, Mary férjének és a két lány édesapjának.

George-nak volt a legtöbb félnivalója: nem sokkal Mercy Lena halálát követően egyetlen életben maradt gyermeke, Edwin is megbetegedett. George bármire hajlandó volt, hogy megmentse fia életét, ezért engedélyezte polgártársainak felesége és lányai nyughelyének megbolygatását.

A koporsókat felnyitva az embereket különös látvány fogadta: míg Mary és Mary Olive teste az oszlás előrehaladott jeleit mutatta, Mercy Lena teste szinte teljesen épnek tűnt, holott ő is több hónapja halott volt.

Úgy tűnt, mintha a fiatal lány haja és körmei még nőttek is volna halála óta, selymes, üdének tűnő bőrének átszúrására pedig friss, folyékony vér buggyant elő. A temetőben összegyűlt társaság számára egyértelmű volt: Mercy Lena Brown vámpír volt.

A helyi orvos végignézte az amatőr boncolást, azonban kitartott az eredeti diagnózis mellett. Elmagyarázta, hogy a Mercy Lena halála óta tartó hideg időjárás konzerválhatta a holttestet, azonban a jelenlévők nem hallgattak rá.

A pániktól fűtve kivágták a lány szívét, és egy kövön elégették. A fennmaradt anekdoták szerint ezt követően megetették a hamvakat Edwinnel, az okkult gyógyír azonban hatástalannak bizonyult: a fiatal üzleti eladó néhány hónappal később elhunyt.

A Brown-család kálváriáját kísérő exhumálás csupán egy a több tucat eset közül, amelyet Rhode Islandben végrehajtottak a 19. század során, amikor az apró államot „Amerika vámpírfővárosaként” is emlegették. Henry David Thoreau költő és újságíró is említést tett egy hasonló esetről 1859-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vámpírábrázolás a késő 19. századból (kép forrása: hekint.org)„Napozószoba” egy tuberkulózisszanatóriumban az Ohio állambeli Daytonban, valamikor 1910 és 1920 között. Habár a betegség hatékony kezelése csak fokozatosan alakult ki, az alaptalan hiedelmek hamar kikoptak a köztudatból a tudománynak köszönhetően. (kép forrása: medicalxpress.com / Library of Congress)Exhumálás puskalövéssel a Balkán-félszigeten, 18. század (kép forrása: sigalmuseum.org)A tuberkulózisos beteg haláltusája Cristóbal Rojas venezuelai festő 1886-os alkotásán (kép forrása: Wikimedia Commons)Bram Stoker (kép forrása: biography.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár