2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7 híres ember, aki szerencsére lekéste a Titanicot

2022. március 3. 15:05 Múlt-kor

A lassú munka életmentő: Edgar Selwyn (1875-1944)

Edgar Selwyn az amerikai szórakoztatóipar egyik kiemelkedő alakja volt a XX. század első felében, aki megalapította a Goldwyn Pictures, később MGM vállalatot, valamint a Broadway rendezője, színdarabírója és producereként is dolgozott, ráadásul számos Selwyn-színházat üzemeltetett Amerika-szerte.

Sikerei előtt komoly lelki problémákkal küzdött, 17 évesen az öngyilkossággal is megpróbálkozott és a Chicago folyóba vetette magát, ám egy jégdarabon landolt, ami megmentette életét, ironikus, hogy ha felszáll a Titanicra hasonló helyzetbe került volna, talán szerencsétlenebb végkimenetellel.

Arnold Bennett, angol író naplója ad támpontot Selwyn megmeneküléséről. Az MGM atyja az amerikai producer, H B Harris és feleségének, Irene-nek társaságában kívánt Amerikába utazni. Selwyn mindenáron el akarta olvasni Bennett egy félkész munkáját, ám az indulásig nem készült el az olvasható forma sem, így a Harris házaspártól elnézést kérve Angliában maradt.

Harrisék sajnos felszálltak a hajóra, a nő megmenkült, de a férj a tengerbe veszett. Selwyn életét tulajdonképpen saját kíváncsisága és Bennett késlekedése mentette meg, így 1912-től élvezhette sikeres karrierjét, ugyanis a „The Wall Street Girl” című musicaljét 56-szor mutatták be, ráadásul még ugyanebben az évben a „Within the Law” című munka milliós bevételt hozott Selwyn számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
J. P. Morgan 1902-ben (forrás:wikipedia)Robert Bacon (forrás:wikipedia)John Raleigh Mott 1910-ben (forrás:wikipédia)Guglielmo Marconi 1937 körül (forrás:wikipedia)Edgar Selwyn (forrás: wikipedia)Theodore Herman Albert Dreiser (forrás:wikpedia)Alfred Gwynne Vanderbilt (forrás:wikipedia)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár