A vörösterror 133 napja

A világ legősibb szobrászműhelyét tárták fel Törökországban

2014. szeptember 1. 19:04 MTI

A világ legkorábbi körtemploma, a Törökországban feltárt Göbekli Tepe egyben a világ legősibb szobrászműhelye is lehet.


Törökország délkeleti részén, Sanliurfa tartományban 1995 óta folynak a feltárások a Német Régészeti Intézet (DAI) és a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium együttműködésében. Az ásatásokat a közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt világhírű német régész, Klaus Schmidt irányította, aki 1994-ben fedezte fel a 12 ezer éves monumentális körtemplomot - olvasható a Hurriyet Daily News online kiadásában.

Mint arra Cihat Kürkcüoglu, a törökországi Harran Egyetem docense rámutatott, az ásatások során rengeteg különböző méretű kőfaragvány került elő: találtak mészkő-állatfigurákat, s olyan díszes kovakőnyílhegyeket, amelyeket stilizált róka- és madárábrázolások ékesítettek. Előkerültek aprócska Vénusz-szobrok, amelyek az i.e. 20 000-10 000 közötti időszakból származnak, de találtak nagyméretű domborműveket is, valamint T-alakú mészkőtömböket, amelyeket stilizált emberábrázolásnak tartanak a szakértők.

"Példa nélküli a neolitikumi műtárgyak sokszínűsége. Egy ilyen ősi lelőhelyen primitív kőszobrokat várna az ember, de meglepően kifinomult ábrázolásokkal is találkozunk. E leletek tanúsága szerint Göbekli Tepe nemcsak egy templom, hanem itt működött a világ legrégebbi szobrászműhelye is, ez volt a képzőművészet bölcsője" - fogalmazott Cihat Kürkcüoglu.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!