2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Fotók, melyek nyomot hagytak a történelmen II.

2014. augusztus 25. 11:07

Egy kép többet mond minden szónál. Szavakkal ugyanis nem lehet kifejezni, mit érezhet a pénzszűkében lévő anya, amint gyermekeit kínálja eladásra, mit gondolhat az a férfi, aki talán sohasem láthatja viszont rokonát, a gyermek, aki édesapja koporsójánál áll vagy a leány, akit életében először fényképeznek le.


Könnyel áztatott föld

A Vándorló anya című fotón látható asszony hét gyermekét egyedül nevelte, miután elveszítette a tuberkulózisban szenvedő férjét. A család a gyerekek által elfogott madarakon és a közeli földekről szedett fagyott zöldségeken tartotta fenn magát.

Egy dél-koreai idős férfi egy könnycseppet ejt búcsúképpen Észak-Koreában ragadt rokona felé.

Jack Ruby nightclub-tulajdonos az újságírók és rendőrök gyűrűjéből kiszabadulva, közvetlen közelről hasba lőtte John F. Kennedy elnök merénylőjét, Lee Harvey Oswaldot, akit éppen a börtönbe akartak átszállítani két nappal JFK halála után. Ez volt az első gyilkosság, amit a televízió élőben közvetített.

1972 júniusában egy napalmtámadás során súlyosan megégett kilencéves kislány ruháit letépve szalad a vietnami országúton. Kim Phuc rémületét Nick Ut, az AP fotósa örökítette meg.

Így kezdődik az élet - az első fotó endoszkóppal 1965-ből

A vietnami háború egyik leghíresebb képét Eddie Adams (1933-2004), az AP fotóriportere készítette.1968 elején a fotós a déliek egyik járőröző csapatához csatlakozott, amely a korábban az északiak által megtámadott Saigon városába tartott. A Nguyen Ngoc Loan tábornok vezette csoporthoz egyik nap egy megbilincselt civil ruhás vietkongot hoztak. Néhány pillanat múlva Loan a fogoly fejéhez tartotta fegyverét és hidegvérrel meghúzta a ravaszt. Adamsnek a kivégzés előtti pillanatot megörökítő képe a tábornokot élete végéig kísértette, ezt követően mindenhol felismerték, s szidalmazták. Az előzményekhez tartozik, hogy az elfogott vietkong néhány nappal korábban kivégeztette Loan egyik barátjának nyolctagú családját, mert az nem volt hajlandó együttműködni az északiakkal.

Egy az iraki háborúban elesett katona fia apja temetésén

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár