2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Százéves maffiagyilkosságot oldott meg a szicíliai rendőrség

2014. június 24. 09:07 MTI

A Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet egyik klánvezérének telefonlehallgatása során derült fény arra, hogy ki lőtte le több mint száz éve, 1909-ben Joe Petrosino New York-i nyomozót a szicíliai Palermo utcáin.

Joe Petrosinóra Palermo egyik központi terén, a Piazza Marinán adtak le négy lövést fényes nappal. Az FBI olasz származású nyomozója a helyszínen meghalt. Későbbi rekonstrukciók szerint Petrosino egy informátorra várt egy villamosmegálló közelében. Az informátor helyett a Cosa Nostra gyilkosai érkeztek meg. Joe Petrosino megölése az első rendőrgyilkosságként íródott be a szicíliai szervezett bűnözés történetébe.

A rendőrség a gyilkosság gyanúsítottjaként őrizetbe vette a maffiavezér Vito Cascio Ferrót és közeli emberét, Paolo Palazzettót. Néhány nappal később azonban bizonyítékok hiányában szabadon engedték őket annak ellenére, hogy a keresztapa Don Vito egyik zsebében megtalálták Petrosino fényképét. A fotó a rendőrség szerint arra kellett, hogy a gyilkosok felismerjék Petrosinót. A maffiavezérnek azonban alibije volt: egy korabeli szicíliai képviselő tanúsította, hogy a gyilkosság perceiben Don Vito vele együtt ebédelt.

Joe Petrosino gyilkossága most oldódott meg. Palermóban hétfőn a Cosa Nostra több mint kilencven tagját tartóztatták le. Telefonjaikat régóta lehallgatták. A hatóságok így értesültek arról, hogy a 29 éves klánvezér, Domenico Palazzetto azzal dicsekedett: édesapja nagybátyja, Paolo Palazzetto lőtte le Joe Petrosinót.

Joe Petrosino volt az első amerikai nyomozó, aki a 20. század elején New Yorkban gyökereket vető szicíliai maffia ellen harcolt. Petrosino nevéhez fűződött az úgynevezett Fekete Kéz szervezetének leleplezése, amely a szicíliai Corleonéból származó maffiatagokból állt. A Fekete Kéz uzsorából és védelmi pénzből élt, amelyet a New York-i olasz közösség tagjai között szedett be.

Vito Cascio Ferro 1901-ben érkezett Szicíliából New Yorkba. Nemsokára a Fekete Kéz tagjaként letartóztatták. 1904-ben került vissza Szicíliába. Joe Petrosinóval öt évvel később találkozott Palermo utcáin, ahol az FBI nyomozója a maffia New Yorkból Szicíliába vezető szálait követte. Don Vito végül 1930-ban került brötönbe. A maffiavezér 1943-ban, a Nápoly közeli Pozzuoli börtönének bombázása közben halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár