2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Egyre fogy a szentföldi keresztények száma 

2014. május 22. 17:01 MTI

Mi az egyház szerepe?

Míg az egy főre eső GDP Izraelben becslések szerint 36 ezer 200 dollár, a palesztin területeken csak 2900. A palesztin keresztények többnyire a középosztályhoz tartoznak, magasan képzettek. Hamar beilleszkednek a nyugati társadalmakba, és viszonylag könnyen szereznek beutazási vízumot. "Az egyháznak meg kell találnia a módját, hogy reményt nyújtson az embereknek, és maradásra bírja őket. Az a probléma, hogy a keresztények elveszítik a reményt" - mondja Najrúz.

Az egyházi vezetők azt mondják, ők mindent megtesznek, amit tudnak. Jeruzsálemben, ahol az arab lakosok számára nagyon nehéz építési engedélyt szerezni, a katolikusok segítenek a lakásépítésben. A katolikus egyház külföldi ösztöndíjakat is ajánl fiataloknak. Ezek feltételekhez vannak kötve, például ahhoz, hogy az ösztöndíjas legkésőbb két éven belül visszatérjen. Egy 25 éves palesztin lány öt évig orvosi egyetemre járt Olaszországban, és most családjával együtt visszatért Jeruzsálembe, ahol munkát keres. Azt mondja, Jeruzsálemben akar élni, de az izraeli hivatalnokok nem könnyítik meg életét. Harcolnia kell olasz diplomája honosításáért és azért is, hogy ne fosszák meg kelet-jeruzsálemi lakhatási jogától.

A legtöbb helybeli arabhoz hasonlóan az ő családja sem kért izraeli állampolgárságot, mondván, hogy az legitimálná a megszállást, és megfosztaná őket egy ciszjordániai családi földtulajdon öröklésétől. Izrael szerint azáltal, hogy Európában tanult, már nem Jeruzsálem a központja az életének. "A világ minden részén élő zsidóknak joguk van idejönni és itt élni. De nekem, aki itt születtem, igazolnom kell azt a jogomat, hogy itt maradhatok. Ez megalázó" - mondja.

Egy 35 éves palesztin férfi, aki húsz év után Új-Zélandból tért haza, és most Betlehemben van üzlete, nem kap engedélyt, hogy Jeruzsálembe belépjen. Arra a kérdésre, mi hiányzik neki a leginkább új-zélandi életéből, így válaszol: "A béke, ez minden".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár