2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Sztálinról

2014. május 9. 11:31

1. A grúziai Gori városában született szovjet vezető eredeti neve Ioszeb Dzsugasvili volt, a Sztálint (jelentése: acélember) csak 32 éves korában, 1910-től kezdte használni.

2. Sztálinnak fiatalon számos beceneve volt. A legismertebb közülük a Koba, amit Alekszandr Kazbegi Az apagyilkos című 1882-es regényének főhőse - egyben példaképe - után kapott.

3. A nyíltan ateista kommunista vezér anyja unszolására a papi pályát választotta és felvételt nyert a tbiliszi ortodox papi szemináriumba, de hamarosan rajtakapták, hogy Marx, Engels és Lenin műveit bújja.

4. II. Vilmoshoz hasonlóan Sztálinnak is rövidebb volt a bal karja, amit a hivatalos fotókon rendre rejtegetni próbált. Testi fogyatékosságát 12 éves korában, egy lovaskocsi-balesetben szerezte.

5. Sztálin nagy filmrajongó hírében állt: leginkább az amerikai western- és Chaplin-filmeket szerette.

6. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy leghíresebb mondása ("Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika") valóban tőle származna. Az idézet minden bizonnyal Erich Maria Remarque német pacifista és antifasiszta író nyomán vált ismertté.

7. Sztálin nem vetette meg az alkoholt, ám az orosz vodka helyett inkább a grúz borokat szerette, s hagyományos orosz ételeket fogyasztott.

8. A mezőgazdaság erőszakos kollektivizálása, a gabonabeszolgáltatási terhek drasztikus növekedése és az erőltetett gabonaexport következtében 1932-33-ban több millióan haltak éhen a Szovjetunióban. A sztálini rezsim évtizedekre teljes hírzárlatot rendelt el az éhínség kapcsán.

9. A nagy terror (jezsovscsina) csúcspontján, 1937-1938-ben a szovjet levéltári források szerint mintegy 720 ezer embert öltek meg Sztálin parancsára a Szovjetunióban. Sztálin több mint 44 ezer személy kivégzését hagyta jóvá személyesen.

10. Sztálint kétszer - 1945-ben és 1948-ban - is jelölték Nobel-békedíjra a második világháború lezárásában játszott erőfeszítései miatt, de egyszer sem nyert. Ellenben kétszer is (1939, 1942) ő lett az Év Embere a Time Magazine szerint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár