2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Így írtak alá a történelem nagyjai

2014. március 20. 12:34 MTI

Sztálin energikus, Truman alig kisilabizálható, és Churchill hivatalosabb jellegű aláírása is látható többek között péntektől a washingtoni Nemzeti Levéltárban. A Marking the Mark című, 2015 januárjáig nyitva tartó "aláíráskiállítás" egyik jeles darabja a három történelmi vezető kézjegye, amelyet a potsdami konferencia idején tartott zenekari koncert műsorfüzetére jegyeztek le.


Az "aláírás haldokló művészetének" szentelt kiállítás alkalmából a levéltár több mint száz darabos autogram-gyűjteményével, híres és hírhedt emberek kézjegyével rukkolt elő: közöttük van George Washingtonnak, az Egyesült Államok első elnökének és Michael Jackson popsztárnak a kézjegye is.

A Potsdami Konferencia aláírói: Sztálin, Truman, Churchill

A legmegdöbbentőbb kétségkívül Adolf Hitler és Eva Braun házasságlevele, amelyet a berlini öngyilkosságuk előtti napon, 1945. április 29-én írtak alá. Az amerikai katonák birtokába került okirat szerint Hitler és az élettársa "tiszta árja családból származik", és szerepel benne az Eva Braunhoz intézett kérdés: "Elfogadja-e ön hitvesének Adolf Hitler Führert?"

A diktátor aláírása girbegurba macskakaparás, a felesége először Eva B-ként akarta aláírni az okmányt, majd áthúzta lánykori neve B kezdőbetűjét, és az Eva Hitler nevet írta. Tanúként a német diktátor két közeli munkatársának, Joseph Goebbelsnek és Martin Bormann-nak az aláírása szerepel. "A kézjegyek sokat elmondanak nekünk az aláírókról és az aláírás körülményeiről" - jegyezte meg David Ferriero amerikai levéltáros.

Abraham Lincoln kézjegye

A látogatók megtekinthetik Abraham Lincoln volt amerikai elnök "határozott" és Katharine Hepburn színésznő "merész" aláírását is. Egy 1989-ben keltezett képeslapon Szaddám Huszein néhai iraki elnök köszönetet mond jókívánságaiért idősebb George Bush amerikai elnöknek. Két évvel később Kuvait megszállása miatt az Egyesült Államok megtámadta Irakot.

Nixon aláírása

A kiállításon látható Barack Obama jelenlegi elnök automatikus tolla (autopen) is, amellyel Washingtontól távol ír alá hivatalos okmányokat. Ő az első amerikai elnök, aki törvények aláírására is használja az aláírógépet, ami számos bírálatot váltott ki republikánus ellenfelei körében.

Walt Disney szignója

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 13.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár