2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Meghalt a 2. világháború legendás matróza

2014. március 17. 11:08

86 éves korában elhunyt Glenn McDuffie, az az egykori amerikai tengerész, aki a második világháború végén készült ikonikus fotón éppen egy ápolónőt csókol meg a New York-i Times Square-en.


A fotó 1945. augusztus 14-én, a Japán feletti győzelem napján (V-J Day) készült. (Az Egyesült Államokban a hivatalos ünnepség nem ekkor, hanem a japán kapituláció napján, szeptember 21-én volt.) A kép egy héttel később a Life magazinban jelent meg, ahol 12 oldalon keresztül, fényképek segítségével mutatták be a győzelmet.

Az örömittas matróz a téren lévő hölgyek nagy részét megpróbálta megcsókolni, s az Alfred Eisenstaedt fényképén látható nővér a kattintás után megpofozta a békétől megrészegedő tengerészt. "Láttam egy rohanó tengerészt, aki az útjába eső összes nőt megcsókolta: nagymamát, vékonyat, teltebbet, nem számított, kit" - emlékezett vissza a művész. A legendássá váló csókot azóta szoborba öntötték a floridai Sarasotában és természetesen a Times Square-en is.

Glenn McDuffie 1927-ben született az észak-karolinai Kannapolisban. A második világháborúban lövészként szolgált a haditengerészetnél, majd baseballozott, később pedig a postánál helyezkedett el. Háromszor nősült, előbb Houstonban, majd Dallasban élt; 86 éves korában, dallasi otthonában érte utol a halál. Állítását, miszerint ő látható a New York-i Times Square-en lencsevégre kapott jeleneten, 2007-ben egy törvényszéki szakértő is megerősítette a férfi arcberendezése alapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár