2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Diákok vesztőhelye lett a rettegett fiúiskola

2014. február 3. 14:09

Az eddig véltnek mintegy a dupláját, ötvenöt áldozat földi maradványait tárták fel jelöletlen sírokban a hajdanvolt hírhedt floridai iskola területén amerikai szakemberek. A régészek ezzel évtizedes rejtély végére tettek pontot, de a föld - figyelmeztetnek - további áldozatokat rejthet.


Az exhumálások fordulópontot jelentenek abban a két éve folyó kutatásban, amely azt vizsgálja, mi lett a sorsa annak a több tucat gyermeknek, akik a Arthur G. Dozier School for Boys-ban tanultak, majd rejtélyes módon eltűntek. A kifejezetten problémás, magatartászavaros diákok "megnevelésére" szolgáló fiúiskola 1900-ben nyitotta meg kapuit, s 2011-ben zárták be. Fennállása során számos vád érte a hírhedt intézményt, miszerint a diákokat megverik, megerőszakolják és kényszermunkára fogják; az elhunyt diákok rokonai és az egykori növendékek szerint sokan az intézmény falai között, rejtélyes körülmények között vesztették életüket.

A feltárás

Az évek során számos állami és szövetségi nyomozás folyt az iskola ellen, ám az intézmény mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat. A dokumentumok hiányosak és néhol ellentmondásosak, a temetkezési helyeket gyakran nem vették nyilvántartásba, a halálokok mellett pedig olykor csupán az szerepel: "ismeretlen". Egy 2009-es nyomozás arra a végeredményre jutott, hogy az iskola kampuszának temetőjében 31 diák van eltemetve.

A Dél-floridai Egyetem antropológus szakértőinek múlt hét kedden nyilvánosságra hozott vizsgálata ennél is sötétebb képet fest. A több ezer feltárt lelet között fogak és csontok is előkerültek, valamint egy fémlemez, rajta az "At rest" felirattal, illetve találtak egy színes üveggolyót, amire az egyik fiú zsebében bukkantak. A kutatócsapat jelenleg a maradványok elemzését végzi, hogy megállapítsa az áldozatok pontos halálokát, a DNS-elemzésektől pedig azt remélik, hogy sikerül azonosítani és átadni a csontokat a hozzátartozóknak.

Diákok az építkezésen, háttérben a rettegett "Fehér Ház", ahol a kínzások történtek

Az áldozatok száma tovább nőhet - figyelmeztetnek a kutatók. Eddig ugyanis csak a szegregált iskolának az afro-amerikai diákok számára elkülönített részéhez közeli temető körül ástak, de elképzelhető, hogy a fehérek részén további maradványok lehetnek. A kétéves kutatómunka várhatóan a jövő héten - földradaros vizsgálatokkal - folytatódik.

Eddig öt DNS-mintát küldtek el az Észak-texasi Egyetem laboratóriumába a maradványok azonosítása végett. Az egyik érintettt családtag, Ovell Krell is választ vár. Bátyját, George Owen Smith-t 14 éves korában, egy állítólagos autólopás miatt küldték a Dozierbe, de a fiú egy év múlva eltűnt; az iskola szerint tüdőgyulladásban halt meg. A család szerette volna maga eltemetni fiukat, ám az iskola megelőzte őket: a Smith család soha nem láthatta viszont a gyermeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár