2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvan, mi okozhatta Nagy Sándor halálát

2014. január 13. 15:17

Mérgezett bor végezhetett Nagy Sándorral, a hatóanyagot a fehér zászpából nyerhették a makedón uralkodó ellenfelei - állítja egy toxikológus.

I.e. 323. június 11-én, körülbelül öt órakor, Babilonban 32 éves korában elhunyt Nagy Sándor. A hír sokkolta az akkor már a mai Albániától Pakisztán keleti feléig terjedő birodalom alattvalóit, noha a hadvezér-király már 12 napja haldoklott. A kérdést, hogy mi vagy ki ölte meg a makedón birodalom legnagyobb uralkodóját, azóta sem tudták minden kétséget kizáróan megválaszolni.

Már az ókori történetírók sem tudtak közös nevezőre jutni abban a kérdésben, hogy vajon mi okozta Nagy Sándor halálát, bár a többség már akkor is valamilyen betegségre gyanakodott. 1996-ban egy Perzsia-szakértő tífuszt állapított meg, de felmerült a malária, a himlő és a leukémia is, amit az alkoholizmus és a tüdőbetegség súlyosbított. Sokan persze elképzelhetőnek tartják, hogy az erőskezű vezető összeesküvés áldozata lett, s arzénnel vagy sztrichinnel, esetleg hunyorral mérgezhették meg.

Leo Schep, az új-zélandi National Poisons Centre szakértője kizártnak tartja, hogy III. Alexandrosszal arzén, vagy ehhez hasonló méreg végzett volna, mivel akkor jóval hamarabb meghal. Új kutatásában amellett érvel, hogy a Veratrum album néven ismert fehér zászpa ölte meg a legendás hadvezért. A Magyarországon védett növénynek számító, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén szórványosan előforduló reliktum fajt már az ókori görögök is ismerték, igaz, ők elsősorban hánytatónak használták.

A mérgezett bor teóriáját látszik alátámasztani Szicíliai Diodórosz görög történetíró elbeszélése, amely azt meséli el, hogy megbetegedése előtt Alexandrosz egy nagy tál bort ivott meg Herkules tiszteletére. "A veratrummérgezés hirtelen fellépő gyomortáji és hasi fájdalmakkal jár, amit émelygés és hányás követ, majd a szívverés lelassul és izomgyengeség lép fel. Alexandrosz tünetei is hasonlók voltak a betegsége alatt" - írta a Clinical Toxicology legújabb számában a témán tíz éve kutató Schep, hozzátéve, hogy ennek ellenére Nagy Sándor halálának pontos okát így sem lehet megnyugtatóan tisztázni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár