2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Árvíz adhatta meg a kegyelemdöfést az ősi amerikai városnak

2013. november 6. 12:32

Jó ezer évvel ezelőtt a Mississippi-folyó ártere egy élettel teli, virágzó terület volt, háromszáz esztendővel később azonban gyakorlatilag elnéptelenedett. Cahokia, a 19. század kezdete előtti Észak-Amerika legnagyobb települése olyan gyorsan emelkedett fel, ahogy lehanyatlott. Az illinoisi St. Louis mellett felépült, halmokból, terekből, sáncokból és lakóházakból álló épületegyüttes eltűnése a prehisztorikus Amerika történelmének egyik legnagyobb rejtélye.

Jóval azelőtt, hogy az európaiak meghódították volna Amerikát, a Mississippi-kultúra képviselői hatalmas városokat építettek és halmokat emeltek. Ezek közül Cahokia emelkedett ki, amely a 19. század kezdete előtt Észak-Amerika legnagyobb települése volt, több mint 13 négyzetkilométer területet foglalt el, és egy kis földművelő faluból alakult ki, ahol az emberek az ártéri síkság termékeny talaján főleg kukoricát és tököt termesztettek.

1250-ben Cahokia lakóinak száma 15 ezer körül mozgott, ami vetekedett a középkori London és Párizs népességével, de elképzelhető, hogy volt olyan időszak is, amikor a várost egy időben 40 ezren lakták. Cahokia lakói kiváló művészek, rézművesek, mérnökök és földművelők hírében álltak, leleményességüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Mississippi és az Illinois egy-egy ágát elterelve azokat öntözésre használták.

Mikor a 16. században a hódító spanyolok felhajóztak a Mississippin, Cahokia már elhagyatva állt. Nem tudni, mi vezetett a város és a többi Mississippi menti város hanyatlásához: egyesek a városokban kitört járványokkal, a szárazsággal és a túlnépesedéssel magyarázták a virágzó kultúra csillagának idő előtti leáldozását. Bár pontosabbat ma sem tudni, a Samuel E. Munoz (Wisconsin Egyetem) vezette kutatócsapat - amely az Amerikai Földrajzi Társaság éves konferenciáján számolt be kutatásuk eredményéről - azt állítja, hogy Cahokia lakóinak egy később végzetesnek bizonyuló árvízzel is meg kellett küzdenie.

A kutatók a Mississipiről jó 1700 éve levált egyik holtág, a Horseshoe kőzetmintáinak vizsgálatából jutottak erre a következtetésre. Bár az árvíz a legnagyobb halom, a 30 méter magas Szerzetesek dombját nem fenyegette, a lakó- és mezőgazdasági területeket minden valószínűség szerint elöntötte. Azt, hogy ez okozta volna Cahokia elnéptelenedését, vagy csak hozzájárult a település hanyatlásához, egy jövőbeni kutatás fogja megválaszolni. A pollenvizsgálatok mindenesetre azt is megmutatták, hogy a gabonatermelés 900 és 1200 között tetőzött Cahokiában, 1350-re azonban megszűnt a termelés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár