2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akinek a mennyország volt Auschwitz

2013. szeptember 11. 08:59

Új életet kezd

1945 áprilisában a Vörös Hadsereg közeledésének hírére Rudolf Höss és családja északra menekült. A família felbomlott: Hedwig és a gyermekek a tenger mellett, egy régi Sankt Michaelisdonn-i cukorgyárban húzták meg magukat, Höss pedig személyazonosságot váltott és a dán határhoz közel telepedett le, miközben mindannyian a megfelelő pillanatra vártak, hogy – több náci vezetőhöz hasonlóan – Dél-Amerikában telepedjenek le.

Rudolf Hösst végül a britek fogták el. Harding ük-nagybátyja, a harmincas években elmenekült német zsidó – akkor mint brit tiszt –, Hanns Alexander 1946. március 11-én verte fel álmából otthonában Hösst, aki kihallgatói előtt tagadta, hogy ő lett volna az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnoka. Alexander ekkor felszólította Hösst, hogy – azonosítandó a férfit – adja át neki a jegygyűrűjét, mire a férfi közölte, hogy nem tudja lehúzni az ujjáról. Alexander megfenyegette a vonakodó Hösst, hogy ha valóban így van, levágják az ujját, végül a német beadta a derekát. A gyűrűn ott volt a két név: Rudolf és Hedwig.

Rudolf Höss volt az első magas rangú náci, aki elismerte az auschwitzi tömeggyilkosságok tényét. A kommandant 1946. április 15-én jelent meg Nürnbergben a Nemzetközi Katonai Törvényszék előtt tanúként, majd átadták Lengyelországnak. Varsói perében halálra ítélték, 1947. április 17-én akasztották fel az Auschwitz I. krematóriumának közvetlen közelében.

Brigitte-nek az ötvenes években sikerült elhagynia Németországot és Spanyolországba ment. A hosszú szőke hajú, gyönyörű nő egy Madridban dolgozó ír-amerikai mérnökkel ismerkedett meg, akihez 1961-ben ment feleségül; két gyermekük született. A férfi elmondása szerint még ismerkedésük során mesélt Brigitte neki apjáról, de családja előtt némasági fogadalmat tett. 1972-ben költöztek Washingtonba, majd Georgetownban vettek lakást, így megvolt az esély arra, hogy Brigitte végre új életet kezdjen. A divatszakmában helyezkedett el, azóta férjétől elvált, kétszer újraházasodott, testvéreivel – akik szintén nem beszéltek a család terhes örökségéről – tartja a kapcsolatot, s örül, hogy emberként, nem pedig mint Höss lánya tekintenek rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár