2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akinek a mennyország volt Auschwitz

2013. szeptember 11. 08:59

Mélyen eltemette magában, s még - volt férje kivételével - szűkebb családja előtt sem beszélt soha gyermekkoráról Brigitte Höss, Rudolf Höss, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor egykori parancsnokának lánya. A hölgy csak most nyílt meg a sajtónak, s könyvet ír apja elfogásáról.

Terhes örökség

Brigitte Höss az Egyesült Államokban, Virginia államban él. Ma már nyugdíjas, előtte több mint három évtizeden át egy neves washingtoni divatszalonban dolgozott. Nemrégiben rákot diagnosztizáltak nála.

Brigitte-nek nem ez az egyetlen tragédiája. A 80 éves hölgynek azzal is meg kellett küzdenie hosszú életében, hogy feldolgozza: ő volt Rudolf Höss, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor hóhérparancsnokának lánya.

Rudolf Franz Ferdinand Höss 1900. november 25-én született Baden-Badenben, 1922-ben lépett be a náci pártba, 1934-ben pedig az SS-be. Az auschwitzi tábor parancsnoki tisztjét 1943 nyaráig – mint SS-Obersturmbannführer – Höss töltötte be. Höss nürnbergi kihallgatása során mondta el, hogy 1941 júniusában Heinrich Himmler, az SS birodalmi vezetője személyes parancsba adta neki a zsidóság teljes fizikai megsemmisítését. Himmler céljának Auschwitzot jelölte ki, s tudatta Hössszel, hogy minden további parancsot Adolf Eichmanntól fog kapni.

A várost 1939. november 1-jén csatolták a Harmadik Birodalomhoz, 1940-től a nemzetiszocialista Németország számos koncentrációs tábort és egy megsemmisítő tábort épített a környéken. Höss itt a treblinkai megsemmisítőtábor felkeresésekor szerzett tapasztalatait tesztelte és „tökéletesítette” az 1942. januári wannseei konferenciát elrendelt, a zsidókérdést rendező "végső megoldás" (Endlösung) értelmében. Legalább 1,1 millió embert gyilkoltak meg Auschwitzban, legtöbbjük zsidó volt, de 20 ezer romát és több tízezer lengyel és orosz hadifoglyot is elgázosítottak.

Brigitte Höss apja dicstelen múltját negyven éven át magában tartotta, és még saját családjának sem beszélt az auschwitzi parancsnoknak a holokausztban betöltött szerepéről. Thomas Harding újságírónak három évbe telt, mire megtalálta az idős asszonyt. Brigitte jelenleg Hanns and Rudolf című könyvén dolgozik, amely azt meséli el, hogyan kapták el a britek 1946-ban az álnevén, helyi gazdálkodónak öltözve bujkáló Hösst.

Az SS-iratok szerint Brigitte Höss 1933. augusztus 18-án látta meg a napvilágot Rudolf Höss és Hedwig Hensel gyermekeként. A párnak öt gyereke, két fia és a három lánya született. Brigitte-nek egészen különleges gyermekkora volt: a Balti-tenger mellett, egy farmon nevelkedett, majd – apja állomáshelyét követve – egyik koncentrációs táborból a másikba költözött, ahogy apja egyre feljebb és feljebb emelkedett a ranglétrán: Dachaut előbb Sachsenhausen, majd Auschwitz követte.

1940 és 1944 között a család egy kétemeletes villában lakott Auschwitz határában – elég közel ahhoz, hogy a második emeleti ablakból rá lehessen látni a barakkokra és a régi krematóriumra. Brigitte anyja szerint otthonuk maga volt a paradicsom: szakácsok, kertészek, sofőrök, varrónők, fodrászok és bejárónők szolgálták ki őket, lakásukat pedig gyönyörű, zsidóktól rabolt bútorokkal rendezték be és értékes műalkotásokkal ékesítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár