A vörösterror 133 napja

A rendszerváltozás emlékeit várják az európai digitális archívumba

2013. június 11. 12:49 MTI

Digitális archívumba lehet feltölteni az 1989-es kelet-közép-európai eseményekhez kötődő személyes történeteket, képi és tárgyi emlékeket: a hét végén, Varsóban elindult Europeana 1989 elnevezésű projektben részt vevő országok, köztük Magyarország is, gyűjtőnapokat tartanak a lakosság emlékeinek összegyűjtésére.


Az Europeana (Európai Digitális Könyvtár) új projektjének keretében az európai lakosok digitális platformon oszthatják meg egymással a vasfüggöny leomlásának idejéből származó személyes történeteiket, fényképeiket, videóikat és hangfelvételeiket - olvasható a sajtóközleményben. A kezdeményezés az Európa képét jelentősen megváltoztató forradalmi események jövőre esedékes 25. évfordulójának állít emléket. Az első gyűjtőnapot a hét végén rendezték Varsóban. Az ebből az alkalomból szervezett nyilvános beszélgetés témája a szabadságért küzdő hétköznapi emberek emlékeinek és tapasztalatainak megőrzésére irányuló intézkedések fontossága volt.

A megbeszélésen valamennyi résztvevő ország olyan projektnagykövetekkel képviseltette magát, akik jelentős szerepet játszottak hazájuk 1989-es eseményeiben. Magyarországot Rajk László, Litvániát Vytautas Landsbergis volt köztársasági elnök, míg Lengyelországot Tadeusz Mazowiecki, az első nem kommunista miniszterelnök és Chris Niedenthal brit-lengyel fotográfus képviselte.

A beszélgetés végén a projektnagykövetek saját személyes tárgyi emlékeik digitalizálásával indították el a projektet: Mazowiecki egy 1989-es keltezésű személyes levéllel, Lettország képviselője, Sarmite Elerte egy sárga műanyag zsebrádióval, míg a német projekt-nagykövet egykori, a Népi Kamara tagjaként használt igazolványával gazdagította a gyűjteményt. "Akkoriban az események olyan őrült gyorsasággal követték egymást, hogy senki nem indult el hazulról hordozható rádió nélkül" - emlékezett vissza a lett újságírónő.

A résztvevő országokban folyó kampányok kiemelnek egyes eseményeket 1989-ből. Lengyelországban a gyűjtőnap az első szabad választás évfordulójára esett, Litvániában, Lettországban és Észtországban a kampányesemények a Balti Úthoz, minden idők legnagyobb békés tüntetéséhez kötődnek. Magyarországon a vasfüggöny átvágásának eseményei kerülnek a középpontba. A magyar kampányt és emlékgyűjtést a Közép-Európai Egyetem Nyílt Társadalom Archívuma (OSA Archivum) szervezi. A magyarországi gyűjtőnapokra 2014 júniusában kerül sor Budapesten és vidéki helyszíneken.

A gyűjtőnapokon a rendezők mindenkit szívesen látnak, akik meg akarják osztani az 1989-ből származó emlékeiket. A fotókról, hangfelvételekről, videókról, röplapokról, levelekről és emléktárgyakról digitális másolatok készülnek. Az érdeklődők az interneten keresztül is feltölthetik emlékeiket. Ehhez regisztrálniuk kell a www.europeana1989.eu internetes oldalon. A felöltött kép- és hanganyagok, valamint történetek szabadon hozzáférhetőek ugyanezen a weboldalon.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!