2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Hihetetlen anatómiai pontossággal dolgozott Leonardo

2013. március 13. 13:14

Leonardo da Vinci anatómiai rajzai egy MRI vizsgálat szerint megdöbbentő pontosságról árulkodnak, és évszázadokkal megelőzi korát. Az orvos szakértők szerint a reneszánsz géniusz munkái a mai tudósoknak is releváns és mintaként szolgálhatna.

A fél évezreddel ezelőtt élt itáliai polihisztor, a reneszánsz művészet egyik legnagyobb és legfigyelemreméltóbb alkotója munkásságával évszázadokkal megelőzte korát. Örökségének precizitását a kutatók mindig is elismerték, ám arra csak most, az MRI szkenner által elvégzett vizsgálatok után derült fény, hogy mennyire pontos anatómiai ismeretekkel rendelkezett Leonardo da Vinci.

A még az Edinburghi Nemzetközi Fesztiválon tavaly augusztusban bemutatott projekt most első alkalommal hasonlította össze a művész munkáinak legapróbb részleteit a valóssággal. A harminc darab képből álló sorozat célja, hogy demonstrálja da Vinci műveinek – korának korlátozott anatómiai, orvosi és technológiai ismeretei ellenére is helytálló – pontosságát.

Az 1510-es évek rajza és napjaink háromdimenziós képe

A művész személyes iratai halála után több száz évre elvesztek, ám az emberi testről alkotott munkái – amelyek kétségkívül a későbbi korok festői, szobrászi és orvosi érdeklődésének egyik meghatározó irányvonalát jelölték ki – ötszáz év után vizsgálat alá kerültek. Az orvos szakértők szerint da Vinci munkái a mai tudósoknak is releváns és mintaként szolgálhatna.

Kezek és a láb

A vizsgált képek 1510-1511 telén készültek, a mintegy húsz rajz az emberi test izmait, csontjait és inait ábrázolja. Egy, a szívet bemutató rajza elképesztően pontosan mutatja be a vér áramlásának jellegzetességeit, akárcsak egy modern orvosi videó. A művész emellett hiteles ábrázolást készített a gerincről, valamint egy anyaméhben lévő gyermekről is.

A váll, a kar és a nyak izmai, továbbá az aorta

A fesztivál részeként bemutatott Leonardo da Vinci: Az ember mechanikája című kiállítás a technológia művészetre gyakorolt hatását mutatja be. Mindez Leonardo anatómiai kéziratain alapul, amely 240 egyedi rajzot és 13 ezer tükörírásban lejegyzett szót tartalmaz. A sokoldalú művész alkotásai mellett bemutatják az elmúlt 500 év anatómiájának módszertani fejlődését is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár