2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kivizsgálnák a Reichstag felgyújtását

2013. február 28. 16:26

A német alsóház elnökhelyettese újra kivizsgáltatná a Reichstag 1933. február 27-i felgyújtásának ügyét.

A német nemzetiszocialisták 1933. januári hatalomra jutását követően a március 5-i választás előtt ki akarták iktatni a kommunista ellenzéket, és erre felhasználták a Reichstag égésének ürügyét, amit óriási propagandával kommunista merényletnek minősítettek. Letartóztatták a német kommunista párt több tagját, majd Georgi Dimitrovot és a bolgár kommunista párt Berlinben tartózkodó másik két tagját is. A szeptember 21-december 23. között zajló lipcsei perben Dimitrovot – bizonyítékok hiányában - felmentették.

„A Reichstag felgyújtása stigmaként van jelen Németország történetében” – jelentette ki február 26-án Berlinben Petra Pau, a Baloldali Párt képviselője. „A Bundestagnak különös érdeke fűződik ahhoz, hogy tisztázza az ügyet” – fűzte hozzá.

A bűncselekményben részes holland Marinus van der Lubbét – aki bevallotta a gyújtogatást – halálra ítélték és 1934. január 10-én kivégezték. Testvére, Jan Lubbe évtizedekig harcolt az ítélet megsemmisítéséért. 1967-ben a halálos ítéletet nyolcévi börtönre módosította egy nyugat-berlini bíróság. A döntés ellen Jan és az ügyészség is fellebbezett, de a kerestet elutasították.

Az eljárás később újra kezdődött és 1980-ban felmentették a férfit, de három évvel később a Szövetségi Törvényszék szabálytalannak minősítette a perújrafelvételt és megsemmisítette az ítéletet. 2008-ban a főügyészség semmisnek mondta az eredeti ítéletet egy 1998-as törvényre hivatkozva, amely a nemzetiszocializmus idején hozott igazságtalan ítéletek hatályvesztéséről rendelkezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár